Az ünnepek alatt előforduló leggyakoribb stresszhelyzetek és megoldási lehetőségeik

Bizony az ünnepek alatt sokszor gondot okozhat gyermekednek egy családi összejövetel, ahol kicsit többen vagytok a megszokottnál, az „idegen helyen” étkezés, az öltözködés, a hosszabb autózás.

Megosztok Veled néhány ötletet, hogyan tudod kezelni az új helyzetek okozta kihívásokat.

1. Az ünnepek

Jobb, ha a családi ünnepnapok csendesek és bensőségesek, próbáld meg lehetőség szerint elkerülni az ünnepek körüli nagyobb felhajtást!

Ha ez nem sikerülne teljes mértékben, hiszen különösen a karácsonyi időszak alatt ezt sokszor nehéz megoldani, egy lehetőség marad, hogy egyensúlyt teremts a mindennapokban.

Ügyelj arra, hogy ne legyen túl sok látogatótok, különösen „villámlátogatók”, hiszen tudjuk, hogy a szuperérzékeny gyerekek nem jól tűrik a váratlan helyzeteket.

Bármennyire szeretne barátkozni szuperérzékeny gyermekeddel a vendég, ne kérj többet a gyermekedtől egy udvarias köszönésnél. Az viszont jó, ha arra biztatod, hogy ha van kedve maradjon köztetek és élvezze a látogatók társaságát. Lehet, hogy így megkedvel valakit a vendégek közül, akit később gyakrabban meghívhattok magatokhoz.

Az egyensúlyt megteremtheted úgy is, hogy egyik nap jön valaki hozzátok, vagy esetleg ti mentek látogatóba, míg másnap otthon maradtok és látogatót sem vártok, hogy csak a család legyen együtt a megszokott környezetben, így gyermeked idegrendszere is megpihenhet és nem alakul ki olyan könnyen a túlingerlődés.

Az ünnep spirituális hátterét nem kell teljes részletességgel átadnod, mert a gyereket megterhelheti a túl sok drámai vagy sokszínű információ. Csak annyit mondj el neki, amennyit fel tud dolgozni, és évről évre kicsivel többet mesélhetsz majd.

Az ünnepek így is sok izgalmat tartogatnak, mert ilyenkor ajándékokat adunk és kapunk, ünnepi ruhába lehet öltözni, esetleg ritkán látott vendégek érkeznek.

Nagyon jó, ha megtudjátok teremteni saját ünnepi hagyományaitokat! A szuperérzékeny gyerekek nagyra értékelik ezeket, mert a bevált szokások, az ismerős helyzetek, megnyugtatóan csillapítják az ünnepi izgalmat.

A lényeg, hogy érzékeny csemetéd jobban fogja élvezni az ünnepet, ha a megszokott hagyományok kiegyensúlyozzák az ingerszintjét.

Ha viszont túl sok újdonságot, izgalmat nagy meglepetéseket harangozol be, gyermeked annyira túlingerlődhet, hogy nem fog tudni enni vagy aludni sem. Az érzékeny gyerekeknél ez könnyen előfordulhat.   

2. Öltözködés

Ha már ünnep, akkor szépen fel kell öltözni, ünnepi ruhát venni….. Ezen a téren is azt ajánlhatom, hogy amennyire lehet, hagyd rá, hogy mit szeretne felvenni. A szuperérzékenyek körében teljesen normális, ha szúr a ruha címkéje, viszket a harisnya, nyom a cipő, dörzsöl a zokni.

Vidd magaddal a gyermekedet, amikor neki vásárolsz ruhát, hogy együtt fedezzétek fel, mi az, amit szeret.

Ma már az alkalmi ruhácskáknál is sokféle anyagból választhatunk, hát mindenképpen figyelj oda, hogy minél finomabb, lehetőleg pamut anyagból vagy azzal bélelt alkalmi ruhát válasszatok. Kislányoknál a csillogó szoknyák vagy blúzok ne legyenek szúrósak, maximum a ruha legfelső anyaga, de alatta, ami a bőrükkel érintkezik az puha pamuttal vagy selymes anyaggal bélelt legyen. Vagy választhattok olyan ruhát is, amire csak kívülről vannak ráragasztva kis csillogó kövek, de az alapja pamut.

Kalkuláld be, hogy biztosan lesz fölösleges kiadásod is, mert olyan ruhát is megvesztek, amit egyszer sem fog gyerkőcöd felvenni. Ilyenkor beszéljétek meg, hogy mi volt a baj a ruhával, vagy cipővel és később próbáljátok meg ezt elkerülni.

Ha az alkalom jelessége miatt, szeretnéd meggyőzni, hogy felvegyen egy ruhát, alkudozhatsz is vele pl.: „Legyen rajtad ez a ruha a karácsonyi vacsora alatt, és utána az ajándékozáshoz átöltözhetsz.” ? Ne csinálj problémát abból, ha nem „annyira” alkalmi ruhába van öltözve, mint a többiek, sőt az sem baj, ha éppen tornacipő van rajta. Ahhoz viszont ragaszkodj, hogy a cipő és a ruha legyen tiszta és rendes, és ne legyen szakadt. Lányoknak pedig már kapható alkalmi, csillogós vagy szatén tornacipő is ?.

Hagyj neki több időt, hogy eldönthesse mit szeretne felvenni. Ha sejted, hogy gondot jelent a választás, előzzétek meg a problémát és válasszátok ki előző este, hogy mit vegyen el másnap.

Sokat segítesz neki, ha úgy rendezed be a ruhásszekrényét és a fiókjait, hogy mindent könnyen megtaláljon akár egyedül is. Ragaszthatsz kis képeket is a fiókokra, hogy tudja, mi hol van.   

 

3. Autózás

Ha esetleg utaznotok is kell az ünnepek alatt mindenképpen tartsd szem előtt a következőket. Alakíts ki egy rutint az autóba való be és kiszállásnál – például ne indulj el addig, amíg nincsenek bekötve a biztonsági övek, így ezen nem lehet menetközben vita. Legyen ülésrend, legyen mindenkinek állandó helye.

Ha hosszabb útra mentek tarts pihenőt, félóránként, óránként. Ez kicsit gyakorinak tűnhet, főleg annak, aki szeret gyorsan haladni, de ebben a helyzetben gyakoribb megállásokkal messzebbre juttok.

A pihenőket lehetőleg a szabad levegőn töltsétek, távolabb a forgalomtól, zajtól, nyüzsgéstől. Csomagolj az útra szendvicseket és innivalót, és ne menjetek gyorsétterembe!

A kocsiban is gondoskodj arról, hogy a gyerekek ingerszintje optimális maradjon. Szabályozd az izgalmi szintjét, azzal, hogy ha unatkozik beszélj hozzá vagy játssz vele valamit, ha feszült vagy izgatott kapcsold ki vagy be a zenét, mondd el neki, hogy merre jártok, vagy mit láttok éppen, vagy csak hagyd nyugodtan pihenni.

 

4. Étkezés

A szülők tapasztalata az, hogy a szuperérzékeny gyerekeket hagyni kell, hogy azt egyenek, amit szeretnének. Akkor nincs semmi baj, az evéssel.

Az ünnepek alatt úgy tudod az elejét venni az evés körüli problémáknak, hogy a karácsonyi menü eltervezésénél, már előre bekalkulálsz a menübe egy-két olyan fogást, amiről biztosan tudod, hogy érzékeny gyermeked is szereti. Akár ugyanezt az ételt a család többi tagja számára ünnepivé varázsolhatod egy különleges mártással, egy újfajta körettel vagy egy téli salátával kiegészítve.

Így mégsem kell százfélét főznöd és fontos is, hogy ne válj követelőző szuperérzékeny gyermeked külön bejáratú szakácsnőjévé.

Ha otthon jó minőségű ételek közül választhat, hosszú távon kiegyensúlyozott lesz a táplálkozása.

Az is jó taktika, ha már nagyobb a gyermeked, hogy megbeszéled vele a karácsonyi menüt, hogy ne legyen meglepetés számára. Biztosan szívesebben ül majd az ünnepi asztalnál, úgy, hogy tudja, hogy az ő kedvence is szerepel a listán, hát még ha a megtervezésében és az elkészítésében is részt vett!

A tálalásnál persze türelmesen figyelj oda – ugyanúgy, mint a hétköznapokban – ha érzékeny arra, hogy az egyik fajta étel ne érjen hozzá a másikhoz vagy csak tészta egyik részére kerüljön szósz stb….

Ha vendégségbe mentek, úgy előre beszéld meg a vendéglátókkal – legyenek ők a nagyszülők, testvérek vagy távolabbi rokonok – hogy mik a gyermeked evési szokásai és mire lenne szüksége, hogy ő is jól érezze magát a vacsorán.

A figyelmes családtagoknak általában nem szokott gondot okozni, hogy elkészítsék az unoka vagy unokaöccs/unokahúg kedvenc ételét is. Ha ez nem megoldható készítsd el otthon a gyermekednek az ő vacsora adagját és vidd el magaddal, hogy a vacsoraasztalnál fel tudd tálalni neki, hogy együtt egyen a többiekkel.

Vagy előre megbeszélheted a családdal, hogy mi lesz a karácsonyi menü, utána pedig a gyermekeddel, hogy van-e olyan étel, amit szívesen megenne a felsoroltak közül. Így ő is tudni fogja, hogy mire számíthat és nem éri meglepetés, és te is nyugodt lehetsz a vacsora sikerében.