A színek pszichológiai jelentése – 2. rész

A különböző színek megjelenését a rajzokban, természetesen nem lehet egyoldalúan és kizárólagosan értelmezni. Hiszen a gyermekrajzok értelmezése során is mindig, minden mindennel összefügg, így a rajzokat mindig összefüggésekben, keletkezési körülmények és számos más információ figyelembe vételével értelmezzük. A különböző színek jelentéstartalma, szó szerint csak színesíti a rajzok jelentését.

Tegnap már elkezdtük néhány szín elemzését, ha nem szeretnél arról sem lemaradni, ITT elolvashatod. Most pedig folytatjuk a színek egy következő csoportjával.

Rózsaszín

Belső feszültségek, védettség iránti vágy, kimerültség, az önértékelés, önszeretet hiánya esetén javallott. Megnyitja az utat az érzelmekhez, melegséget közvetít, támogatja önszeretetünket. Segít, hogy megszabadulhassunk belső görcseinktől és a túlzott kötelezettségektől. A kislányos „babarózsaszín” gyermekséget, infantilizmust is kifejezhet.

Szürke

A hamu és a köd színe, ezáltal a szomorúság, a melankólia, az unalom, a fásultság, az egyhangúság jelképe. A keresztény szimbolikában a test halálát és a lélek halhatatlanságát jelképezi. Ebben az értelemben vált az egyházi közösségek, a rendek megkülönböztető színévé. A szürke a színek ellentéteként a semlegességet, a hétköznapiságot jelenti.

Zöld

A tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője. Lehet a fiatalság, a remény, a boldogság, ugyanakkor a változás az átmenetiség, a féltékenység jelölője. Meleg és hideg, égi és földi keveréke. Lehet az éretlenség, a tapasztalatlanság és naivság jelképe. A kereszténységben a halhatatlanság, a feltámadás színe.

Sárga

A közhiedelemmel ellentétben nem az irigység, hanem az értelem és a megértés színe. Az örök fény, hatalom kifejezője.

Hit, jóság, intuíció színe, siker, szerencse, önmegvalósítás, bölcsesség és logikus gondolkodás kifejezője. A nap színe, meleget és lelkesedést sugároz.

Barna

Az egészség, az egyszerűség, a praktikus képességek, a nyugalom, az állandóság, és az elégedettség színe. Úgy hat, akár a csokoládé: boldogságérzetet nyújt, aztán nem tudsz nélküle élni. A föld színe, ebből adódik anyaság, gondoskodás, termékenység, szorgalom jelentése. Mint anyagi szimbólum, az ösztönszféra kifejezője is.

Arany

A napfény, az isteni hatalom, a megvilágosodás, a halhatatlanság, a dicsőség jelképe. Az összes napistent, a vetés és aratás isteneit, a beért termést szimbolizálja. A kereszténységben, az ikonfestészetben és a román kor nyugati festészetében az arany háttér a transzcendens szférára, a mennyei birodalomra utal az arany dicsfény, a glória pedig a megdicsőült szentekre.

Ezüst

Utalhat a kereskedelemre és a pénz hatalmára. Az egyiptomi mítoszok szerint Ré napisten csontjai ezüstből vannak. Kínában a legértékesebb fémnek tartották; a Tejutat „ezüstfolyónak” nevezték. A görög-római mitológiában a második világkorszak az ezüstkor, amely az aranykor boldog világával szemben a hanyatlás kezdete. Míg a királyok fémje az arany, a királynőé az ezüst.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük