Amikor a szülő nem szuperérzékeny

Nagyon fontos tudni, hogy a nem szuperérzékeny szülők és a szuperérzékeny gyerekeik nagyon jól ki tudnak jönni egymással. Az alaptermészetükből adódó eltérő alkati különbségekből igazi előnyt lehet kovácsolni.

Mostanára már biztosan kitöltötted azt a tesztet, amivel a saját érzékenységedet tudod tesztelni, ha netán mégsem, IDE kattintva közvetlenül elérheted.

Mindenképp érdemes elolvasnod ezt a bejegyzést, hiszen lehet, hogy Te magad szuperérzékeny vagy, de a párod esetleg nem az, vagy fordítva is lehetséges. Sőt a szuperérzékeny szülők sem ugyanúgy vagy ugyanabban a dologban érzékenyek, mint a gyermekük.

Minél többet tudsz a családtagok érzékenységéről annál hatékonyabban nevelheted kis szuperérzékenyedet! 

Most pedig nézzük meg a legfontosabb előnyöket, amit nem szuperérzékeny szülőként nyújtani tudsz a gyermekednek.

  1. Sok új élményben, kalandban lehet része Neked köszönhetően.
  2. Biztonságérzetet és kiegyensúlyozottságot tudsz számára nyújtani.
  3. Határozottan kiállsz a gyermekedért és kész vagy megvédeni őt, jobban, mint egy szuperérzékeny szülő.
  4. Folyamatosan visszajelzéseket adsz a gyermekednek azzal, hogy szókimondó vagy és ami a szíveden, a szádon ?.

Ezekből ő mind csak profitálhat!

Ahhoz viszont, hogy a kapcsolatotok valóban harmonikus legyen, két alapvető dolgot kell megtenned.

  1. Be kell látnod az alkalmazkodás szükségességét és ennek érdekében el kell fogadnod, hogy a gyermeked valóban más, nem játssza meg magát és nem manipulálni akar.
  2. Össze kell szedned azokat a gyermekedre jellemző szuperérzékeny tulajdonságokat, melyeket szerethetőnek tartasz. De azt is be kell ismerned, hogy vannak olyan tulajdonságok, amiket furcsának vagy bosszantónak találsz, sőt csalódást okoz neked. Az összes olyan élményt, amiben gyermekednek az érzékenysége miatt nem lehet része, és így neked sem lesz részed szülőként, sorba kell venni és szépen el kell engedni. (Pl.: lehet, hogy sosem küldheted őt nyári táborba, nem lesz csapatkapitány, nem fogják állandóan bulikba hívni stb…)

Nyugodj meg, ezek helyett bőven lesznek gyermekednek másfajta örömei az életben.

Vegyük most számba mindazt, ami a mindennapokban különös figyelmet igényel egy nem szuperérzékeny szülőtől:

Nehéz lehet elhinned, hogy gyermeked teljesen más benyomásokat szerez a világról, mint te

Mindig nehéz elhinni, hogy valaki másnak a tapasztalata valóságos lehet, ha egyszer teljesen más, mint a miénk.

Azt gondolhatod, hogy NEM LEHET, hogy valaki így érezzen és megpróbálsz magyarázatokat keresni. Ez azonban csak akkor lenne helytálló, ha rólad, a te érzéseidről lenne szó. Például, ha a gyermeked panaszkodik, feltételezed, hogy „csak figyelmet akar kicsikarni” vagy „tetteti magát”. Miközben ő VALÓBAN kellemetlenül érzi magát egy helyzetben.

TIPP: 

Egyetlen dolgot tehetsz, bízz benne és hidd el neki, amit állít!

Nem vagy elég türelmes

Neked, aki bátran kimondja, amit gondol és habozás nélkül cselekszik, a türelem nagy kihívás lesz. Mindazonáltal olyan erény, amit érdemes és – érzékeny gyermeked mellett – igen hasznos magadban kifejleszteni.

TIPP:

A türelmed fenntartásához nagyon fontos a magadra szánt idő, amikor kikapcsolódhatsz és feltöltődhetsz. Ez lehet sportolással eltöltött idő, relaxáció, meditáció, séta vagy egy kisebb bevásárló körút, amihez éppen időd vagy kedved van.

Túl vehemens a beszédstílusod

Nemcsak az a gond, hogy túl hangosan beszélsz, hanem a szavak is nagyon erőteljesek, amikkel kifejezed magad.

Mindannyian hajlunk arra, hogy olyan intenzitással öntsük szavakba a gondolatainkat és olyan jelentésárnyalatokat használjunk, amire nekünk magunknak szükségünk van, mások gondolatainak a megértéséhez.

A szuperérzékeny gyerekek finom utalásokkal, apró gesztusokkal, egy-egy pillantással és hangszínváltásokkal kommunikálnak. Így gyermeked kifinomult érzékeinek a te beszédstílusod a kelleténél nyersebb, sőt akár durva is lehet.

Ha ebben a stílusban beszélsz vele, az lehet a gond, hogy gyermeked teljesen mást szűrhet le a szavaidból, mint amit te valóban mondani akartál és amire az ő érzékeny lelkének szüksége lenne.

Főleg, amikor elégedetlen vagy vele és kritizálod, de még akkor is ha tanácsot adsz neki – mindent nagyon a lelkére fog venni. Előfordulhat, hogy pusztán a stílusod annyira megviseli, hogy a mondanivalód már el sem jut hozzá, vagy nem lesz képes megfogalmazni a saját gondolatait sem.

Amikor pedig legbensőbb érzéseiről vall neked, nagyon fontos, hogy olyan csendesen és szelíden beszélj vele, mintha egy templomban, az ő lelke templomában lépkednétek együtt.

TIPP:

Óvakodj a harsány megnyilvánulásoktól, az éles szavaktól, a túl sok és túl gyors beszédtől, és cenzúrázd a gondolataidat, mielőtt kimondanád őket. Beszélj halkan és szoktasd rá erre a többi nem érzékeny családtagokat is.

Néha unalmasnak találod a gyermekedet

A szuperérzékeny gyerekeknek sokszor különös és mély meglátásaik vannak. De szeretnek hallgatni is. Sokszor egy örökkévalóságig tart, amíg kimondják, hogy mi jár a fejükben.

Ha hosszú útra indultok, ne számíts arra, hogy végig beszélgeti veled az utat. Lehet, hogy inkább a tájat nézi vagy inkább olvasni szeretne. Persze lehet, hogy szórakoztatni fog, vagy kipróbál új dolgokat, mert tudja, hogy könnyen elunod magad, de fogadd el, hogy szüksége van pihenőidőre a feltöltődéshez.

TIPP:

Hosszabb autóutakra vigyél magaddal egy fülhallgatós zenelejátszót vagy rádiót, hogy ne unatkozz. Viszont szólj a gyermekednek, hogy ha beszélgetni szeretne szóljon nyugodtan, illetve időnként te is kérdezz rá.

Elutasítva érezheted magad, amiért gyerkőcöd nem akart több időt tölteni veled és nem fogadja szívesen az érintésedet

Az ilyen viselkedést könnyű félreérteni és azt hinni, hogy a szeretet hiánya okozza. Ráadásul később, idősebb korában előfordulhat, hogy barátságosabban viselkedik másokkal, mint veled.

De ez általában csak annak a jele, hogy mások társaságában kényszert érez az elfogadott viselkedésre, míg téged szeret és megbízik benned annyira, hogy tudja, veled önmaga lehet.

TIPP:

Ahelyett, hogy úgy éreznéd nem törődik veled, tekints magadra úgy, mint gyermeked első számú védelmezőjére. Gondoskodj róla, mindig szelíden közeledj hozzá és ne ítélkezz felette.

Előfordulhat, hogy akaratlanul is visszaélsz az érzékenységével

Egy szuperérzékeny gyereket könnyű megkérni, hogy várjon, vagy legyen jó, vagy hallgassa meg a problémáidat, vagy tegye azt, ami neked jó.

Általában próbálnak alkalmazkodni. Viszont igazságtalan és káros is, ha a család többi tagját nem vagy csak ritkábban kéred meg ezekre a dolgokra, azzal felcímkézve, hogy úgyis itt van a te „okos, segítőkész gyermeked”, akire jobban lehet számítani, mint a többiekre.

TIPP:

Különösen figyelj oda rá, hogy senki ne használhassa ki gyermeked érzékenységét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük