Az élet apró örömei

Egy ilyen különleges gyermek nevelése persze nemcsak problémákat rejt – és igazságtalan is lenne az érzékeny gyerekekkel szemben, folyamatosan csak a problémákra koncentrálni -, összeírtam néhány pontban, hogy milyen örömöket tartogat egy ilyen különleges gyermek nevelése, hogy nyitottabbá, tudatosabbá válj, megtanuld észre venni és élvezni a hétköznapok apró örömeit. 🙂

Minden rosszban van valami jó

Szinte minden helyzet, amit szuperérzékeny gyermekeddel problémaként élsz meg, tartogat számodra legalább ugyanannyi örömet is.

Ha kellő megértést és segítséget nyújtasz gyermekednek, hogy a számára szükséges dolgokat megkapja, ezzel mély hálára kötelezed. Más gyerekek is eldicsekednek, hogy milyen szuper szüleik vannak, így, ha ügyesen kezeled a családon belüli vagy kívülről jövő megjegyzéseket, bírálatokat, ezzel megalapozod, hogy gyermekeddel a mély és kölcsönös megbecsülés perceit élhessétek át.

Gyerkőcöd sikere felvillanyoz téged is, amikor segítesz neki, hogy legyőzze félelmét, és látod, hogy így még magabiztosabban kerül ki egy nehéz helyzetből, mint más gyerekek.

Azt érezheted, hogy bajtársak vagytok, amikor közösen kiötlitek, hogy reagáljon a gyerek, amikor csúfolják, vagy megjegyzéseket tesznek rá.

Egyre figyelmesebbé, tudatosabbá válsz

Gyermeked látásmódjának frissessége, a nagy befogadókészsége, fogékonysága mindig az újdonság erejével fog rád hatni, még akkor is ha te magad is szuperérzékeny vagy.

Jobban észreveszed az élet szépségeit, bepillantást nyersz a részletek és az árnyalatok világába, a társas szituációk apró mozzanataiba, és az élet olyan kérdéseire irányítja a figyelmedet, amelyeken egyébként nem gondolkodnál el.

A legkülönbözőbb kérdésekre fogsz választ keresni, de lehet, hogy magadban keresed majd a válaszokat, ha azok csak benned találhatók meg.

Nagyon mély kapcsolat alakulhat ki köztetek

Nagyon fontos, hogy ennek a mélységének a megőrzéséhez, megtanuld felismerni azokat a pillanatokat, amikor gyermeked a közelségedre vágyik és azt is, amikor szeretne inkább egyedül lenni.

Gyermeked éberen odafigyel rád, amitől te magad is tudatosabbá válsz önmagadra

„Anya miért mondtad annak a néninek, hogy milyen kedves, mikor nekem azt mondtad, hogy nem szereted?”

„Apa azt mondtad, hogy mindjárt összeesel a fáradtságtól és most meg porszívózol?”

Figyelned kell, hogy a szavaid és a tetteid összhangban legyenek egymással, hiszen csak így lehetsz hiteles gyermeked előtt is.

Felnőve az érzések döbbenetes mélységeit lesz képes átélni

És nem csak az érzelmeket, de a külső és a belső világ minden szépségét, teljes pompájában ki tudja élvezni.

És talán megtalálja azt a kifejezési formát is, amivel másoknak is át tudja adni, és meg tudja mutatni mindazokat a kincseket, melyeket a mélységekből felhozott.

Rendkívüli módon járulhat hozzá a világ fejlődéséhez

Lehet, hogy a háttérben marad, de lehet, hogy a középpontba, az élre áll. Mivel nagyon jó megfigyelők és gondolkodók, hagyományosan ők a feltalálók, törvényhozók, gyógyítók, tudósok, történetírók, művészek, tanítók, tanácsadók és szellemi vezetők. Közösségükben gyakran véleményformálók. Különleges társak és szülők válnak belőlük. Szenvedélyesen küzdenek a társadalmi igazságosságért és mélyen elkötelezettek a környezet védelme iránt.

Minden bizonnyal lehetne még ezt a listát bővíteni más különleges örömökkel is, melyeket személyesen te tapasztalsz és élsz meg gyermeked nevelése során.

Ne feledd hát a mottót: „Ahhoz, hogy a gyermeked rendkívüli legyen, fogadd el örömmel, hogy a gyermeked rendkívüli.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük