Az otthoni környezet fontossága

A szuperérzékeny gyerekek nagyon érzékenyek a környezetükre is. Ez nem csak a levegő, a lakóhely, az ivóvíz minőségére vonatkozik, hanem az otthoni és iskolai környezetre is. Így különös gondot kell fordítani annak kialakítására.

A legfontosabb 3 szempont amire az otthoni környezet kialakításakor figyelned kell:

  1. a színek
  2. a hangok és vizuális ingerek
  3. a rendrakás.

Kellemetlen környezetben sokszor túl sok a gyerekeket érő inger, ezért nyűgösek lesznek, túlingerlődnek. Általában a gyermek nem veszi észre saját túlérzékenységét, mert nem tudja megfogalmazni, hogy rossz közérzete jelent gondot, hanem a fájdalom „érzése” jelenik meg hangulataiban és viselkedésében.

A környezet színei

Könnyen kihatnak a gyermekek kedélyére és közérzetére. A meleg, vidám színek, mint a kék, zöld, rózsaszín, pávakék, levendula pasztellárnyalatai, a legmegfelelőbbek a nyugodt környezet kialakításához.

A rikító sárga és vörös színeket jobb mellőzni, mert a gyermek nagyobb valószínűséggel lesz ingerült, nyugtalan vagy hiperaktív egy olyan környezetben, ahol ezek a színek uralkodnak.

Ez azért van így, mert a szín rezgés és a rezgés (mint energia) hang és mozgás, az ezáltal okozott változásokat pedig a gyerekek, igen érzékenyen viselik.

A sötét színek, mint a barna, kék, zöld és bíbor mély árnyalatai kisebb rezgésszámúak, ezért az érzékeny gyermekeknek túl nehézkesek lehetnek. Úgy érezhetik ilyen színű környezetben, mintha súly húzná le őket. Ha sok időt töltenek olyan helyen, ahol ezek a színek a meghatározóak, egy idő után lehangoltság és enyhe vagy mérsékelt depresszió jelei is mutatkozhatnak rajtuk.

TIPP:

Otthonodban vigyázz, hogy csak egymással harmonizáló, hasonló rezgésszámú színeket válassz festéshez vagy díszítéshez. Különösen fontos, hogy gyermeked szobájának a színe megnyugtató, lágy, harmóniát árasztó legyen.

A hang és vizuális ingerek

Rendkívül fontosak, mert a túl sok zaj vagy a látómező túlzott telítettsége rossz közérzetet kelthet a gyermekben, és túlterhelheti.

A tévé, rádió vagy az állandó beszédhang is fokozhatja a nemkívánatos megnyilvánulásokat, ezért érdemes a hangerőt és a használat időtartamát is korlátozni.

A rendetlen, átláthatatlan szobák, plakátokkal, képekkel beborított falak zavaróak, túlterhelőek lehetnek.

TIPP:

Ha lehetőség van rá, gyermekednek legyen külön szobája ahová elvonulhat, mert nagy szüksége van egy saját kuckóra. Ha meg kell osztania a szobáját valakivel, semmiképp ne legyen olyan testvér, aki nem szuperérzékeny, és még idősebb is, mert túl nagy az összezörrenések és a hatalmaskodás kockázata.

Osztozás esetén valamilyen térelválasztóval jelöld ki a határokat a szobában!

A berendezés legyen egyszerű, szőnyeggel, függönnyel tompítsd a zajokat. A textíliák és szőnyegek legyenek moshatóak, az allergia elkerülése érdekében.

A játékokat dobozokban, kosarakban helyezd el, ne nyitott polcokon. Ne akasszatok a falra túl sok képet, posztert.

A rendrakás

A gyerekszobák sokszor annyira tele vannak tömve játékokkal, plüssállatokkal, babákkal vagy könyvekkel, hogy úgy érzi az ember, mintha egy játékboltban volna. A gyerekek számára mindez megkötött energia. Ha a szobában nincs tökéletes rend, akkor a gyereknek minden nap meg kell küzdenie ezzel a kaotikus energiaáradattal, ami nagyon sok erejébe kerül.

Ezért a rendrakás mindig hihetetlen erőket szabadít fel, olyan mintha egy erőteljes lökést kapnánk és az energia újra áradni kezd körülöttünk.

TIPP:

A legjobb, ha megtanítod gyermekednek, hogyan csináljon rendet maga után. Ha kap egy új játékot, döntsétek el együtt, hogy hol lesz a helye. Akkor pontosan tudjátok majd, hogy hová kell tenni, ha rendet csináltok a szobában.

Rakjatok rendet közösen. Minden játékot vegyetek kézbe, nézzétek meg együtt, mi az, amit gyermeked már régóta nem használ. Osztályozhatod különböző csoportokba a játékokat:

  1. Régóta nem látta, nem nyúlt hozzá, nem játszott vele – kirakni!
  2. Régóta nem látta, nem nyúlt hozzá, nem játszott vele – ajándékozzuk el!
  3. Régóta nem látta, nem nyúlt hozzá, de még mindig remek játék és újra örül neki a gyermek – ezt őrizzük meg. Keressünk neki helyet és mindig erre a helyre tegyük vissza, így energetikailag rend keletkezik.
  4. Új vagy kedvelt dolgok, melyekkel sokszor játszik, ezek tudatosan saját helyet kapjanak, melyet együtt válasszunk ki.

Egy-egy rendrakó akció után egészen könnyűnek és szabadnak érezzük majd magunkat. Ha megváltoztatunk valamit a környezetünkben az a bensőnkben is változást hoz. Ha megszabadulunk a felhalmozott szeméttől, az nagy segítség lehet a gyermekünkkel folytatott harmonikus élet felé vezető úton. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük