Félénkség és barátkozás

A 7-10 év közötti gyerekek félénksége nem szokott tartós problémának bizonyulni. Viszont 10 éves kor felett az önbecsülés hiányához, magányossághoz, szorongáshoz is vezethet, mert ebbe a korosztályba tartozó gyerekek visszahúzódó magatartását több kultúrában is elítélik.

Egyetlen jóbarát is segíthet gyermekünk önbecsülésének helyreállításában és segítheti beilleszkedését a többiek közé, főleg, ha ez a barátság őszinte és szeretetteljes. Hiába viselkedik félénken gyerkőcöd egy nagyobb csoportban, attól még könnyedén köthet barátságot egy-egy gyerekkel.

Tudnod kell, hogy hiába viselkedik félénken gyermeked egy adott korszakában, ez nem jelenti azt, hogy örökre félénk marad. Lehet egy nehezebb éve, például új osztályba kerüléskor vagy ha nincs a suliban egy barátja sem.

Ha viszont éveken át megmarad a félénkség, arra már oda kell figyelni, hogy mi lehet az oka.

Hogyan segíthetsz neki barátot szerezni?

Járj utána

Ha gyermeked azt állítja, hogy nincsenek barátai, előbb járj utána, hogy tényleg így van-e. Ha igen, derítsd ki, mi lehet az oka.

Az érzékeny gyerek hajlamos eltúlozni a problémáit, ha a lelke mélyén elszigeteltnek érzi magát, pedig lehet, hogy közben több barátja is van és népszerűnek számít.

Különben elég egyetlen igazi jóbarát is, még akkor is ha másoknak több van.

Beszélgess el gyermekeddel az osztálytársairól, lehet, hogy csak elkerülte a figyelmüket valaki, akivel azért nem barátkozott még eddig, mert annak a gyereknek sem volt barátja. 🙂 Előfordulhat, hogy ilyenkor eleve arra számított, hogy őt is el fogja utasítani.

Ha viszont a tanárok megerősítik, hogy a gyerek az iskolai szünetekben is többnyire egyedül van, annak ki kell deríteni az okát.

TIPP:

Lehet, hogy az okok felderítéséhez elég akár egyetlen türelmes és őszinte beszélgetés és egy kis tapintatos megfigyelés.

TIPP:

A tanárok is segíthetnek ilyenkor, ha felhívják a figyelmet egy barátkozó természetű gyerekre és akár segítenek összehozni is őket. (pl.: egymás mellé ültetik őket vagy egy pár lesznek egy közös munkában)

Nézz szét a sulin kívül

A barátságok könnyebben kialakulnak, ha két gyerek egymás közt, a többiektől távol ismerkedik. Válassz azonos korú gyereket, jó ha van közös érdeklődési körük, amiről beszélgethetnek vagy akár együtt csinálhatják.

TIPP:

Találhatsz ilyen gyereket a templomban ahová jársz vagy a gyerek külön edzésén, lovaglóóráján, zeneiskolában, szakkörön vagy napközis táborban.

Hívd meg vendégségbe

Ha találtál alkalmas barátjelöltet hívd el magatokhoz! Még jobb, ha szülei is elkísérik és együtt fagyiztok, kirándultok vagy piknikeztek. Ha a gyerekek ilyen megszokott körülmények közt találkoznak először, sokkal könnyebben megtehetik az ismerkedés első lépéseit.

Te pedig meg figyelheted a gyereked viselkedését az új baráttal szemben, például beszédes-e vagy hallgatag, kezdeményez-e a kapcsolatteremtésben vagy átengedi az irányítást. A látottak segítségével megállapíthatod, hogy mi mindent kell még gyerkőcödnek megtanulni a barátkozásról és az ismerkedésről.

 TIPP:

Tedd az otthonodat gyerekbaráttá, persze túlzások nélkül. Legyen egy gyereksarok számukra érdekes játékokkal, ahol nem kell vigyázba állniuk, nem kell a rendre vigyázni és otthonosan érezhetik magukat. DE ne kényeztesd el őket, nehogy átforduljon a helyzet, és nehogy csak a jó kaják és a jó fej szülők miatt járjanak hozzátok, nem pedig a barátság miatt.

TIPP:

Ha már segítettél elindítani ezt a barátságot a maga útján, vigyázz, hogy ne telepedj rájuk, hiszen azt már tudod, hogy milyen nagy szükségük van a privát szférára is!

Ha egy komplett módszerrel szeretnél segíteni gyermekednek az önbizalma erősítésében és a félénkség legyőzésében EZZEL a módszerrel segíthetek.

Néhány további tipp a társas érintkezés fejlesztésére

Hozd össze több felnőttel

Ha gyermeked magára tudja vonni a felnőttek figyelmét, az megnöveli az önbizalmát a kortársai körében is. Kérd meg a barátaidat és rokonaidat, hogy célzatosan beszélgessenek a gyerekkel. Akár témákat is ajánlhatsz nekik. Ha szükséges nyugtasd meg őt előre, hogy ki fogod menteni a helyzetből, ha az számára már kellemetlenné válik.

TIPP:

dolgozzatok ki előre egy saját jelzés-rendszert a kimentés esetére, hogy tudd mikor siess a segítségére.

Kérjen helyetted útbaigazítást vagy tanácsot

Például telefonon keresztül vagy az utcán. Megpróbálhatja az egész család rendelését leadni egy étteremben vagy a helyfoglalást is intézheti kis segítséggel.

TIPP:

Kössetek egyezséget, ha ő szeretne tőled egy fuvart valami közeli helyre, ahová gyalog is elmehetne, beszéljétek meg, hogy te elviszed őt ahová kéri, de cserébe ő is elintéz neked néhány dolgot pl.: derítse ki telefonon egy bolt nyitvatartását vagy egy levél feladási díját.

Nézzen az emberek szemébe

Gyakorolja a szemkontaktus tartását olyan emberekkel, akiktől nincs miért tartania, veled, egyéb felnőtt családtagokkal, ismerős felnőttekkel.

Ez azért fontos, mert lehet, hogy a szemkontaktus tartása feszültséggel tölti el, így el fogja azt kerülni. A beszélgetőtársa viszont ezt a viselkedést a behódolás vagy a félelem jeleként is értelmezheti. Tehát fontos a gyakorlás. Ha pedig sikerül neki, ne fukarkodj a dicsérettel!

Vedd számba a segítő felnőtteket

Egyeztesd a nézeteidet a gyerek tanáraival, edzőkkel, más szülőkkel. Jó ötlet, ha például össze akarják ültetni a gyereket a barátjával vagy hozzá hasonló gyerekkel, vagy ki akarják emelni valamiben, amiben jó. Viszont egyáltalán nem jó ötlet, hogy a többiek előtt vitassák meg a félénkségét, vagy a jó magaviseletét, nehogy ráfogják, hogy ő a tanár kedvence.

Figyelmeztesd a fejlődésre is

Emlékeztesd arra, hogy az átalakulás lassú folyamat és hogy ő milyen jól halad ebben. Emlékeztesd, hogy tavaly még alig mert megszólalni az osztály előtt és most már mennyivel könnyebben megy.

Fontos, hogy ne vigyétek túlzásba a társasági életet! Az extrovertált gyerekeknek több visszavonulásra van szüksége, mint a nem érzékeny gyerekeknek és lehet, hogy neki elég egy héten egy csoportos tevékenység is.
Mindemellett lehet, hogy nem lesz egynél több barátja és könnyen kiközösíthetik, lehet, hogy könnyen elsírja magát vagy leblokkol egy-egy helyzetben. De tudnod kell, hogy mindez együtt jár az ő érzékeny, kreatív és gondoskodó természetével.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük