Segítség! Már megint egy új helyzet!?

A szuperérzékeny gyerekek sok mindent észrevesznek új helyzetekben, sőt még az ismerős szituációt is új nézőpontból képesek látni.

Képzeljük el, hogy reggel két gyerek kijön a konyhába. A nem érzékenynek olyan ez a reggel, mint bármelyik másik. A szuperérzékeny viszont észreveszi, hogy az apja kabátja nincs a fogason a helyén, tehát már kora reggel elment; anya furcsa hangulatban van; a konyhaajtó mögött ott egy papírzsák, mintha valaki el akarta volna rejteni; égett pirítós szaga van a levegőben; a szemétben pedig egy törött tányér. Már megint veszekedtek? Vagy csak kapkodtak, mert nagy meglepivel készülnek a szülinapomra?

A szuperérzékeny gyerek még az ismerős szituációra is ilyen fogékony, egy teljesen új helyzetet nagyon alaposan fel kell mérnie, mielőtt belekezdene.

Ez a viselkedés nagyon furcsa lehet a nem érzékeny szülőknek, akiknek például egy meglepetésbuli, csak egy buli, és nem értik, hogy gyermekük miért méregeti bizalmatlanul az új helyzetet, sőt, ha erőltetik, akkor tiltakozik ellene, nem élvezi, vagy az egészet elutasítja.

A gyerekeknek ezt a tulajdonságát nagyra is becsülhetik a szülők. Ugyanis kevésbé valószínű, hogy ezek a gyerekek leesnek egy fáról, vagy elüti őket egy autó, vagy kipróbálják a dohányzást. Elég ha egyszer felhívtad a figyelmét a veszélyre és azután ő minden ismeretlen helyzetben felméri, hogy ez a veszély jelen van-e.

De persze azt sem szeretnéd, hogy gyermeked kimaradjon a sok új és érdekes élményből, amit az életben megtapasztalhat. Így vannak helyzetek amikor be kell vetned a rábeszélő képességedet, hogy elmenjen egy kirándulásra vagy vidékre a nagyszülőkhöz vagy elfogadjon egy külföldi nyelvtanulási lehetőséget.

Hogyan is kezeld ezt a fokozott óvatosságot?

Mindig emlékeztesd magad, hogy az óvatosságnak sokkal több előnye van, mint hátránya

Ez a hozzáállás majd segít abban, hogy ne érezd magad csalódottnak, amiért a gyermeked viselkedése, nem elég „menő”. 🙂

Nézd a gyerek szemszögéből a dolgokat

Te már többször voltál hasonló helyzetben, ő viszont még soha. Számodra már nem tűnnek a dolgok annyira kockázatosnak. Nem találod félelmetesnek az út melletti sziklafalat, az ösvényre vetülő árnyékokat, a nagy kutyákat, vagy a repülőgépeket. De neki mindez még új és a te támogatásodra van szüksége ahhoz, hogy ezeket az ismeretlen dolgokat megismerje és a félelme elpárologjon.

Mutass rá, ha egy helyzet már ismerős vagy hasonló lehet egy korábbi szituhoz, amivel már egyszer megbirkózott

Biztonságérzetet ad szuperérzékeny gyermekednek, ha emlékezteted például arra, hogy „A családi ebéd olyan lesz, mint a múltkor a nagyi születésnapi zsúrja volt.” „Ő Gabi, emlékszel? A múlt héten találkoztatok Pisti buliján.”

Egy kis lépés előre, kettő hátra?

Bontsd le kicsi és könnyű lépésekre az előrehaladás fázisait, így a gyereked nem tud tiltakozni a helyzet ellen, garantáltan jó színben tűnik fel és biztos lesz a sikere. Beszéljétek meg előre a stratégiát, amit követni fog egy adott helyzetben.

Például „Nem kell beszélgetned senkivel, ha nem szeretnél. Csak gyere el és nézz szét! Majd játszol a tableteden.”

Egy kis idő múlva, ha már egy darabig nézelődött, megteheted a következő lépést: „Fogadok, ha odasétálsz Tacsival ahhoz a hintához, biztosan megkérdezi valaki, hogy milyen fajta a kutyád.”

Biztosíts neki visszavonulási lehetőséget

A legjobb akkor, ha úgy tudod megoldani, hogy a figyelem ne irányuljon zavaróan a gyerekre. „Nem muszáj végig itt lenned a bulin, nyugodtan menj be a szobádba, ha már túl sok neked a nyüzsgés. Csak észrevétlenül osonj ki, majd én fedezlek, ha valaki kérdez rólad.”

Az iskolákban ez a megoldás sajnos kevésbé alkalmazható, de egy jóindulatú pedagógussal talán megpróbálhatjuk: „Megbeszéltem a tanár nénivel, hogy talán pihenni szeretnél majd egy kicsit – csak szólnod kell neki.” És reménykedjünk, hogy majd megengedi neki, hogy lehajtsa a fejét a padra néhány percre :-).

A kulcs: a sikerben rejlik

A siker átélése segíthet abban a gyermeked, hogy a jövőben ki merjen próbálni új dogokat is.

Azt már tudjuk, hogy a szuperérzékenyeknek is van aktivációs rendszerük, és szívesen ki is próbálnak dolgokat, ha az nem tűnik túl kockázatosnak.

Mutass rá a gyereknek, hogy mi mindent nyerhet egy új dolog kipróbálásával, és közben próbáld elbagatellizálni a kockázatot.

„Olyan fantasztikus volt látni téged a mély vízben. Úgy úsztál, mint egy hal. El sem hiszem, hogy tavaly nyáron még nem is tudtál úszni.”

„Az a két szakkör amire feliratkoztál, igazán könnyű lesz! Hiszen már annyi mindent tudsz a számítógépekről és a sakkról, hogy akár te is tarthatnád az órát.”

 

Ha szeretnéd még jobban megérteni gyermeked viselkedését, kideríteni, hogy mi mozgatja őt, és könnyebben megtalálni vele a közös hangot a mindennapokban, ez az Online elemzési csomag sokat segíthet!

A részletekért kattints ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük