Szuperérzékeny a gyermekem?

„Az én csoportomban minden gyerek bekapcsolódik a közös játékba, de a maga gyereke nem akar. Otthon is ilyen makacs?”

„Bezzeg, ha az én gyerekem volna, biztos megenné azt, amit elé tesznek!”

„A te gyereked olyan kis „koravén”, nem kellene vidámabbnak és gondtalanabbnak lennie?”

„A fiad olyan csendes! Nem gondoltál még rá, hogy megnézze egy orvos, hátha valami baja van?”

„Mindig ilyen könnyen elsírja magát? Nem is tudom mit csináljunk vele.”

Ha te is gyakran hallasz ilyen vagy ehhez hasonló megjegyzéseket gyermekeddel kapcsolatban a családtagoktól, óvó néniktől, tanároktól, más szülőktől, vagy akár az iskolai pszichológustól, ez szinte biztos jele annak, hogy egy szuperérzékeny gyermek anyukája/apukája vagy.

Természetes, hogy ezek a megjegyzések zavarnak, mert azt sugallják, hogy valami gond van a   gyermekeddel, van benne valami furcsa. Te magad viszont csodálatosan figyelmesnek, érzékenynek és gyengédnek találod őt. És azt is tudod, hogy bármire kényszerítenéd őt, amit nem szeretne, akkor szenvedne. Viszont, ha engeded, hogy a saját útját járja, akkor boldogulni fog.

Vannak gyerekek, akik nagyon érzékenyek

Tudnod kell, hogy egyes gyerekek, sokkal érzékenyebbek az átlagosnál. Ha éppen olvasod ezt a bejegyzést, minden bizonnyal azért, mert sejtésed szerint a Te gyermeked is ilyen lehet.

Minden gyerek a vele született alkati vonások egyedi kombinációját örökölte. Ezeknek az öröklött, általános vonásoknak egyike a fokozott érzékenység. Már csecsemőként is érzékenyek lehetnek a hőmérséklet változásra, az erős zajra, az éles fényre, arra, hogy mit kapnak enni; majd később érzelmileg is sebezhetőbbek és félénknek tűnhetnek. Könnyebben elsírják magukat, ha megbántják őket, többet aggódhatnak, vagy éppen annyira boldogok, hogy már „alig bírják elviselni”.

Általában sokat gondolkodnak mielőtt cselekednének, vagy döntenének, így gyakran bátortalannak vagy félénknek tűnhetnek, pedig ők csak megfigyelnek. Idősebb korukban kitűnnek kedvességükkel, lelkiismeretességükkel, és felzaklatja őket az igazságtalanság, a kegyetlenség és a felelőtlenség.

Belőlük sincs két egyforma

Sok mindent el lehet mondani a szuperérzékeny gyerekekről, de egyik leírás sem fog minden gyerekre egyformán ráilleni, mert minden gyerek különböző és a maga nemében teljesen egyedi.

Lehet, hogy a te gyermeked éppen társaság kedvelő, de az is lehet, hogy inkább egyedül szeret játszani; lehet, hogy kitartó, de lehet, hogy bármi könnyen eltereli a figyelmét; lehet akaratos és követelőző, de nagyon alkalmazkodó is.

De egy tulajdonság mindenképpen közös és felismerhető bennük: az pedig a fokozott érzékenység.

Itt az ideje a szemlélet váltásnak

De miért is lenne baj, hogy olyan idegrendszerrel rendelkezünk, amely különösen jól érzékeli egy szituáció apró részleteit is?

Ideje, hogy másképp kezdjünk gondolkodni érzékeny gyerkőcünkről. Ismerjük meg inkább az előnyeit ennek a tulajdonságnak, így észre fogjuk venni a többi érzékeny embert is, akik jól boldogulnak a világban és ez a tudatosság segíteni fog jobban felnevelni érzékeny gyermekeinket is. Nagyon fontos a neveltetés, mivel elsősorban ez dönti el, hogy az érzékenység előnyt jelent-e számára vagy szorongásai forrásává válik.

Biztosan olvastál már számos nevelési tanácsadásról szóló könyvet, amelyek nagyon jók, de egyikben sem szerepel számos, az érzékeny gyerekek nevelésénél felmerülő fontos kérdés, mint például az, hogy milyen fontos fenntartani az érzékeny gyerekek számára az optimális ingerszintet és ezt hogyan tudjuk megtenni.

Sok szülő küzd jelentős problémákkal szuperérzékeny gyermeke nevelése során. Pedig ennek nem kellene így lennie.

A legtöbb nevelési tanácsadó könyv az olyan viselkedési problémákra helyezi a hangsúlyt, hogy nyughatatlanság, szétszórtság, agresszió. Ti viszont olyan problémákkal harcoltok, mint az evési zavarok, félénkség, szorongás, rémálmok, intenzív érzelmek, melyek egyszerűen csak feltörnek a gyermekből és nem igazán mások ellen irányulnak.

Ebben szeretnék hát segíteni, hogy kifejezetten érzékeny gyerekek nevelésére vonatkozó tanácsokat, tippeket és trükköket ismerj meg. Hogy ne aggódj annyit és ne gondold mindig, hogy valamit rosszul csinálsz. Hogy kicsit könnyebbé váljanak a hétköznapok.

Álljon itt mindjárt az első tanács!

Ne hidd el, amikor a körülötted lévők azt sugallják, hogy valami nincs rendben a gyermekeddel és a gyereknek se engedd, hogy elhiggyen ilyesmit!

Nagyon fontos a tudatosság is, hogy ne okold magad, mert nem te vagy a felelős azért, mert gyermeked más, mint a többi gyerek!

A nevelési módszereken pedig mindig lehet javítani, és most itt a lehetőség egy új nézőpont megismerésére.

Hiszen, ha szuperérzékeny gyermeked van, az egy hatalmas áldás!

Most pedig ismerd meg a szuperérzékeny-gyerek tesztet, amivel kiderítheted, gyerkőcöd érzékenysége átlagon felüli-e.

KATT IDE!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük