Amikor a szülő is szuperérzékeny

Gyakran előfordul az életben, hogy Te is és gyermeked is, mindketten szuperérzékenyek vagytok, ez mindig egy speciális helyzetet jelent. Nagyon fontos tudnod, hogy gyermeked sokat nyer azzal, hogy te is érzékeny vagy.

Ha szeretnéd megtudni, hogy Te vajon szuperérzékeny szülő vagy-e, töltsd ki az alábbi TESZTET.

Most, hogy már tudod, hogy szuperérzékeny vagy-e, vegyük hát sorba, hogy mi mindent kell erről a helyzetről tudnod és mit kell tenned 🙂

Az első és legfontosabb a saját stabilitásod

A szuperérzékeny gyerekekre nagy hatással van, hogy a szüleik jól érzik-e magukat a bőrükben.

Ezért nagyon fontos, hogy érzékeny szülőként Te is megtaláld a módját annak, hogy miként őrizd meg a nyugalmadat, jókedvedet, egészségedet, a mindennapi terhek, a munka és egyéb kötelezettségek mellett is. Az érzelmi stabilitásod múlik ezen múlik ezen és veled együtt a gyermekedé is ettől függ! Hiszen nagyon egymásra vagytok hangolódva.

Tehát nem önzés, ha vigyázol és odafigyelsz magadra, teremtesz magadnak némi szabad időt és ha szükséges ehhez igénybe veszed a család és a barátok segítségét.

Teljes mértékben átérzed, hogy mit érez, mit tapasztal a gyermeked

Ha te magad is szuperérzékeny vagy, egyszerűen csak úgy tudod, hogy hogyan neveld a gyermekedet. Nem szorul magyarázatra, hogy miért jobbak az egyszerű ételek a gyermekednek, hiszen magadnak is ilyeneket főztél; miért kell kivágni a címkéket a ruhákból, hiszen a sajátodból is kivágod; és biztosan nem viszed őt hosszú bevásárló körútra egy nagyáruházba.

Saját, valóságos tapasztalataid vannak

Hiszen életed folyamán neked magadnak is meg kellett birkóznod az érzékenységből fakadó hátrányokkal, Így el tudod mondani gyermekednek tényszerűen és részletesen, hogy Te hogyan birkóztál meg a túlingerlődéssel, vagy mit éreztél és mondtál, amikor valaki megjegyzéseket tett, miszerint „Te túlságosan érzékeny vagy.” Őszintén tudsz arról is beszélni, ami eleinte nagyon nehéznek tűnt, de aztán kiderült, hogy nem is annyira nehéz.

Növelni tudod az önbizalmát pusztán azzal, hogy szereted önmagad

Ha neked, mint szuperérzékenynek sikerül tiszteletet kivívnod a magad számára, ezzel olyan példával jársz a gyerkőcöd előtt, amivel ösztönösen arra tanítod őt, hogy hogyan becsülje meg magát és hogyan erősítse meg az önbizalmát.

Azokra a kérdésekre, amiken ő hajlamos eltöprengeni, neked már vannak kész válaszaid

Ezek sokszor az élet nagy kérdései lehetnek, amikről már biztosan Te is gondolkodtál. Ezért, ha úgy alakul, megfelelő odafigyeléssel, tisztelettel és tapintattal meg tudod őt hallgatni és beszélgetni tudsz vele ezekről a témákról.

Tökéletesen megfelelő a hangerőd, a beszédstílusod

Az érzékeny emberek halkan, finoman és szelíden kommunikálnak, figyelve a hangszínükre, a beszédszünetekre. Megértik a gesztusokat, az utalásokat, a legapróbb rezdüléseket.

Ezért szerencsére Te és gyermeked, rendkívül tisztán és érthetően adjátok egymás tudomására, ami a fejetekben jár, és valószínűleg nem szeretitek a hangos veszekedést sem.

A hasonló kommunikációs stílus nagy mértékben megkönnyítheti mindkettőtök dolgát, mert általában félszavakból is megértitek egymást.

Hasonló lehet az ízlésetek vagy az érdeklődésetek, ételek, szabadidős programok, művészetek kapcsán

Általában minden generáció saját divatot követ, de valószínűleg gyermekeddel ti ebben is jobban egyetértetek, mint egy nem szuperérzékeny szülő a szuperérzékeny gyermekével. Ez lehetőséget adhat nektek több együtt töltött időre, több közösen szervezhető programra is :-).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük