Hogyan kezeld szuperérzékenyként az ünnepi időszakban jelentkező stresszt

A szuperérzékeny gyerekek életében előforduló stresszforrások, gyakran olyan hétköznapi események, melyekre nem is gondolnánk, így nem is szoktunk vele foglalkozni. Ezeket azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, ha szuperérzékeny gyermeket nevelünk, hiszen ezek vezetnek leggyakrabban gyermekünk túlingerlődéséhez.

A karácsonyi készülődés körüli kisebb nagyobb felhajtás, a sok tennivaló, az ünnepi vacsora elkészítése, az ajándékok megvásárlása és egy vagy több nagyobb létszámú családi összejövetel pedig, nem is nevezhető hétköznapi eseménynek. Így nem csoda, ha nem csak a felnőttek, de a szuperérzékeny gyerekek számára is nagyobb stresszforrást és könnyebb túlingerlődést okoz, legnagyobb körültekintésünk és jóakaratunk ellenére is.

Gyermeked nem tudja neked elmondani, hogy „Anya, én most túlingerlődtem!”, de számtalan jelet adhat, amiből nagy biztonsággal erre következtethetsz.

Ilyen például, ha:

 • úgy viselkedik, mint kisebb korában
 • gondjai vannak a korábban már megtanult dolgokkal (pl.: öltözködés, WC használat, elbúcsúzás tőled az oviban)
 • apróságokon is képes fennakadni
 • feltűnően erős érzelmi reakciói vannak (pl.: szokatlan félelem, szomorúság, ingerültség, több testi tünet: fej – vagy gyomorfájás, asztma, allergiák)
 • elalvási nehézségek
 • rémálmok
 • aluszékonyság
 • erősebb ragaszkodás a szülőkhöz
 • elkülönülés.

Most pedig nézzük meg, hogy hogyan segíthetsz neki a karácsonyi készülődés okozta stressz elkerülésében vagy csillapításában.

Ezeket a módszereket azonnal bevetheted, amikor úgy látod, gyermeked túl van terhelve.

Biztosíts neki gyakori szüneteket, amikor kicsit megpihenhet.

Az ünnepi időszakban is nagyon fontos, hogy minden nap, biztosíts gyermeked számára és persze magadnak is, rövid, nyugodt, „üresjáratos” időszakokat. Ez lehet néhány perc pihenő zárt ajtók mögött, csendben; lehet egy relaxációs zeneszám meghallgatása…stb. Ez sokat segíthet abban, hogy megelőzzétek a stresszt, és ha mégis felmerülne, sokkal könnyebb lesz kezelni is.

Gondoskodj róla még lelkiismeretesebben a stresszes időszakokban.

Öleld át, érintsd meg gyakrabban, altasd el gyengédebben, hallgasd még nagyobb figyelemmel és elfogadással. Lásd el elegendő és egészséges falatokkal, gondoskodj elegendő alvásról, vidd ki gyakran a természetbe, ha a hó is esik, az már igazi ajándék ? . Az odaadó szülői gondoskodás mindennél jobb stresszoldó hatással bír!

Gondoskodj róla, hogy nyugodtan tudjon aludni.

A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, mindennél jobban befolyásolja gyermeked következő napját. A szuperérzékeny gyereket nagyon megviseli a tartós alváshiány. Ha szeretne kicsit tovább fennmaradhat az ünnep alkalmából, de szabd meg itt is a határokat, hogy ne essen át túlingerelt állapotba.

Gondoskodj róla, hogy legyen kényelmes, saját ágya; finom anyagból ágyneműje, legyen friss levegő a szobájában, legyen csend és nyugalom, valamint megfelelő fényviszonyok a szobában, ha a teljes sötétséget nem viseli el, legyen egy halvány kis irányfény, ami egész éjszaka bekapcsolva maradhat. Ha szükséges, elalvás előtt egy kis relaxációs mesét is elmondhatsz neki, hogy könnyebben elaludjon.

Túlterheltség esetén mindig a megszokott, ismerős dolgokat hívd segítségül.

Főleg rendkívüli alkalmakkor van ennek fontos jelentősége. Amikor gyermeked nagyon zaklatott és nehezen nyeri vissza egyensúlyát, ne akarj új dolgokat bevezetni vagy új módszerrel megnyugtatni őt.

Ilyenkor azzal segítesz neki a legtöbbet, ha a kedvenc játékait használjátok, valami megszokott játékot játszotok, vagy elmentek a régi kedvenc helyetekre. Ezek a megszokott, jól ismert dolgok és helyek, nagy biztonságérzetet adnak gyermekednek, így hamarabb helyreáll a lelki egyensúlya is. Ha vendégségbe mentek, feltétlenül vigyél magaddal a kedvenc játékaiból, vagy valami olyan tárgyat, amihez otthon is ragaszkodik és ami megnyugtathatja őt.

Ne kelljen több döntést meghoznia egyszerre.

A szuperérzékeny gyerekeket érdemes hamar megtanítani és hozzászoktatni az önálló döntéshozatalhoz, de semmiképp ne tedd ezt akkor, amikor éppen túlingerelt állapotban vannak.

Ha például éppen azért izgul, hogy mi vár rá a vendégségben, ne kelljen eldöntenie azt is, hogy mit kér reggelire, mert az már meghaladná a teherbírását. Inkább próbáld meg kitalálni helyette, hogy mit enne szívesen, így neki csak azt kell eldöntenie, hogy kéri-e vagy sem. Ha úgy érzed, hogy még ez is sok neki, vedd le róla a döntés terhét.

Egy ismerős, megszokott dolog választása általában csökkenti is a stresszt, ebből merítheti gyermeked azt az érzést, hogy valamennyire mégis ő irányítja az életét.

Ha már javult a helyzet, gondold át, hogyan lehetne legközelebb elkerülni az ilyen stresszes állapotot.

Dolgozz ki egy stratégiát, hogy mi az, amire még jobban figyelnetek kell; mi az, amire még jobban fel kell készülni, amiben körültekintőbbnek kell lenni, a következő hasonló helyzetben.

A stresszes helyzetekben segítségül hívhatod a kineziológia és a vizualizáció módszerét.

Kineziológia

Az érzelmi stresszoldás gyakorlata:

Gyermeked lehetőleg feküdjön le az ágyra vagy legalább üljön le, és helyezkedjen el kényelmesen. Az egyik kezedet kinyújtott tenyérrel tedd lazán a homlokára, a másikat a tarkójára. Ezután mondd neki, hogy gondoljon arra a dologra, ami feszültséget okoz neki, ami történt vele, ami bántja. Eközben a kezedet folyamatosan a fején tartod.

Miután végiggondolta a problémákat elengedheti a stresszt azáltal, hogy elképzeli, hogy:

 • a negatív érzéseket vagy elvárásokat beletömi egy lufiba és szabadon engedi azt – ehhez a gyakorlathoz a következőket mondhatod neki:

Képzeld el, hogy a téged bántó negatív érzéseket, elvárásokat beletömöd egy lufiba, és amikor már minden benne van, képzeld el, hogy elengeded a lufit tartó madzagot……. és a lufi elindul felfelé……, egyre messzebb és messzebb száll………, amíg lassan eltűnik a látóhatáron.

 • ennek a mintájára a stressz elengedéséhez elképzelheti azt is, hogy: beáll a zuhany alá és lemossa magáról a problémáit
 • a félelmét vagy a rossz érzéseket a lábain keresztül levezeti a föld mélyébe, és ezekből máshol valami kellemes és szép dolog nő ki (pl.: virág, bokor, fa)
 • beleugrik a tó vagy tenger vizébe és amikor kiemelkedik a vízből, a vízcseppekkel együtt a problémák is leperegnek róla.

Amikor a vizualizáció a végéhez ért, érezni fogod, hogy a két tenyered egyszerre lüktet a gyerkőcöd fején, akkor várj pár másodpercet, gyermeked vegyen két mély levegőt és jól fújja ki, majd lassan kinyithatja a szemét. Sokkal könnyedebbnek és lazábbnak fogja magát érezni egy ilyen gyakorlat után. Választhattok a lehetőségek közül, hogy melyik képzeletbeli elengedés válik be neki a legjobban.

Ugyanezt a megoldást ajánlom neked, mint szülőnek is, csak te nyugodtan megfoghatod a saját fejedet, egyik kéz a homlokon, másik a tarkón és gondolatban a lufi, a víz, a zuhany vagy a földbe levezetés elképzelésével elengeded a stresszt. Használd bátran a kreatív fantáziádat a belső képek megjelenítéséhez.

Vizualizáció 

A szeretetfelhő gyakorlata:

Kérd meg a gyermekedet, hogy üljön vagy feküdjön le kényelmesen, hunyja be a szemét és lazítson, vegyen néhány mély levegőt és lassan fújja ki, lazítson. Majd mondd neki a következőket:

Képzelj el egy hatalmas felhőt a kedvenc színárnyalatodban. Ez egy szeretetfelhő. Burkold be magadat ezzel a felhővel, és lásd, amint gyönyörű öröm- és egészség esőcseppeket hullat rád. Érezd, ahogyan az esőcseppek lemossák rólad a negatív érzéseket, miközben magadba szívod az esőcseppek szeretetteljes energiáját. Érezd, hogy fürdesz ebben a szeretetzuhatagban. Élvezd az egészség, béke és a szeretet ajándékát, engedd, hogy átjárjon és teljesen betöltse az egész testedet s lelkedet.

 

Exkluzív ajándék szülőknek

 4 gyors és hatásos stresszűző gyakorlat CSAK Neked

Ha úgy érzed, hogy túl nagy a feszültség, felüti fejét a félelem, ha úgy érzed nem vagy elég jó, ha dühös vagy, szomorú vagy egyszerűen csak eleged van mindenből és egy kis megnyugvásra, ellazulásra vágysz, az alábbi technikákból bármelyiket választhatod a testi-lelki egyensúlyod visszaállítására.

 

1. gyakorlat: A homlokdudorok tartása

Ebben a gyakorlatban a kineziológia lesz a segítségedre a stresszes helyzetekben.

Ezt a gyakorlatot arra az esetre ajánlom, amikor stressz ér vagy lesújtva érzed magad, vagy túl könnyen elérzékenyülsz.

Hogyan csináld?

 • helyezd mindkét kezed ujjhegyeit két oldalról könnyedén a homlokodra, betakarva a homlok-dudorokat, melyeket a szemed felett a szemöldököd és a hajvonalad között félúton találsz
 • hüvelykujjaidat helyezd a halántékodra a szemedhez közel, és közben lélegezz mélyen és tartsd ezeket a pontokat néhány percig
 • amint a vér visszatér az agyad első részébe a következő percekben, azt tapasztalod majd, hogy kezdesz tisztábban gondolkodni, még akkor is, ha előtte már majdnem kiborultál

 

2. gyakorlat: A varázsige

Szintén a kineziológia eszköztárából választottam ezt az egyszerű gyakorlatot, mely dr. John Diamond kineziológustól származik.

Bármikor elvégezhető, gyorsan és rövid idő alatt működik, nagyon hatékony különböző kihívások, nehézségek esetén.

Hogyan csináld?

Egyik kezed ujjhegyeit érintsd össze, és ütögesd meg velük enyhén a mellkasod közepét. Szívd be mélyen a levegőt, majd fújd ki és közben mondd azt lehetőleg hangosan: „Szeretek, remélek, bízom, őszinte és bátor vagyok.”

Ütögesd folyamatosan a mellkasod közepét és legalább 3-szor, de inkább többször ismételgesd a fenti mondatot.

Használd mindennapi mantraként, ismételd gyakran, vagy amikor csak szükséged van rá. Érezni fogod áldásos hatását!

 

3. gyakorlat: Töltekezz fel energiával

Donna Eden csodálatos energia-kineziológiai gyakorlata következik, melyet minden helyzetben alkalmazhatsz, amikor:

 • kétségbeesettnek vagy egyedül érzed magad
 • egy kis plusz töltésre vágysz
 • szeretnéd helyreállítani a lelki egyensúlyodat.

 

„Az ég beáradása” gyakorlat – időtartama kb. 2 perc

 1. lépés:

Állj egyenesen, kis terpeszben. Szánj egy percet arra, hogy stabilan összekapcsolódj a Földdel: két tenyeredet tedd a két combodra és tárd szét ujjaidat a combodon, lélegezz mélyeket, érezd a lábadat a talajon és légy tudatában a földdel való kapcsolatodnak. Érezd, hogy energia áramlik ki az ujjaidból, lefelé halad a lábadon és bejut a talajba. Egy szent kapcsolat létrehozására készülsz.

 1. lépés:

Vegyél egy mély lélegzetet, majd nyújtsd fel mindkét karodat a fejed felé, úgy, hogy kissé széttárod őket, mintha az égboltot szeretnéd megölelni. Tartsd így egy lélegzetvétel idejéig, majd tedd össze imára a mellkasod előtt.

          3. lépés:

Egy újabb mély lélegzettel tárd szét és emeld fel a karodat újra, nézz fel az égre. Nyújtsd a kezedet az égbolt felé és az égbolt is hozzád hajol.

Fújd ki a levegőt élvezd annak a tudatát, hogy nem vagy egyedül a világegyetemben és méltó vagy az égből érkező áldásra.

Lehetséges, hogy kezedben bizsergést, zsongást vagy melegséget érzel. Gyógyító energiákat hívtál a kozmoszból.

 1. lépés:

Meríts ebből az energiából és vidd a kezedet újra a mellkasod közepéhez. Itt egy energia örvény található, melyet Az ég beáradásának neveznek: a „menny” beárad a szívedbe gyógyulást hozva, felvillantva valódi természetedet és lehetővé téve, hogy lásd a nagyobb tervben játszott szerepedet.

Ha nem kapsz azonnal útmutatás vagy sugallatot, akkor is tudd, hogy azok a megfelelő pillanatban majd feltárulnak előtted.

 1. lépés

Ha esetleg van a testedben olyan terület, melynek gyógyulásra van szüksége helyezd fölé feltöltődött kezedet és engedd beáramlani oda az energiákat. 

  

4. gyakorlat: Tarts hála-pillanatot

Ha hálásak vagyunk azért, amink van, emelkedik a rezgésszintünk.

A magasabb szintű energiánk magasabb szintű tapasztalásokat vonz be és ezáltal létrehozza a szeretet dominóhatását.

A hálaadás gyakorlása rendkívül pozitív hatással lesz az energiádra.

A hála-pillanat gyakorlatokkal:

 • a hálára vonatkozó tudatosságodat emelheted,
 • minél többet gyakorolsz, annál több:
  • öröm,
  • boldogság,
  • béke
  • és harmónia jelenik meg az életedben.

Gabrielle Bernstein spirituális tanító, két fantasztikus napindító elmélkedését szeretném Veletek megosztani, melyet minden reggel alkalmazhattok.

Javaslom, hogy egyszerre ne használjátok mindkét szöveget, viszont felváltva, egyik reggel az egyiket, másik reggel a másikat, nyugodtan lehet. Vagy alkalomszerűen, amikor szükségét érzitek.

 

Az első reggeli elmélkedés:

Olvasd el az alábbi szöveget, majd ülj egy percig csendben és engedd, hogy elárasszon a hála érzése.

Tudnod kell, hogyha csak egy pillanatig is a hálára összpontosítasz, az újra működésbe hozza a szeretetteljes energiameződet.

Erre az energiára van szükséged ahhoz, hogy a gondolataid átalakuljanak, és a feszültség, félelmek, aggódás és egyéb nehéz érzések helyét átvegye a szeretet és a hála. Légy nyitott és érezd a hála által közvetített nagyszerűséget.

Az elmélkedés szövege:

„Hálával indítom a napomat. Hálás vagyok az újabb napért. Hálás vagyok a levegőért, melyet belélegzem. Hálás vagyok a fákért, a fűért és az égért. Nyitott leszek arra, hogy ma a hálára összpontosítsak. Elengedek minden kicsinyességet, minden korlátozó meggyőződést. A hálát választom helyettük.”

A mai napra szóló megerősítésed:

Mai hozzáállásomat egyedül a hála határozza meg.

Tipp:

Vidd magaddal ezt az üzenetet egész nap. Állíts be a telefonodon vagy számítógépeden óránkénti emlékeztetőket, hogy eszedbe juttassa ezt az üzenetet.

Amikor megszólal az emlékeztető olvasd el a megerősítést és összpontosíts pár pillanatig a hálára.

Ezek lesznek a Te hála-pillanataid, amelyek segítenek abban, hogy folyamatosan a jó dolgokra koncentrálj. A hálára összpontosítva könnyedén visszatalálsz a szeretethez vezető útra. Amikor előveszed a megerősítéseket finoman emlékeztesd magad arra, hogy elengeded a nehézségeket és a félelmeket, és helyettük a hálára és a szeretetre összpontosítasz.

 

Az második reggeli elmélkedés:

Olvasd el az alábbi szöveget, majd ülj egy percig csendben és engedd, hogy elárasszon a hála érzése.

Az elmélkedés szövege:

„Ma hálás vagyok azért, aki vagyok. Hálás vagyok a belélegzett levegőért, az ételért, melyet eszem, és a helyért, ahová éjszaka lehajthatom a fejemet. Hálás vagyok a leckékért, melyeket megtanultam, és a folyamatért, melyben éppen benne vagyok. Hálás vagyok azért, hogy hajlandó vagyok változtatni a gondolkodásomon és a szeretetet választom a félelem helyett. A magammal szemben érzett hála örömmel tölt el, és szabadjára ereszti a csodavárásomat.”

A mai napra szóló megerősítésed:

Hálás vagyok ezért a pillanatért.

Tipp:

Ezt a megerősítést egész nap használhatod. Egyszerűen csak mondd el minden hétköznapi pillanatban, amikor eléred a buszt, a vonatot vagy élvezettel megiszol egy csésze teát, amikor rád mosolyog a gyermeked, vagy megölel egy szeretted.

Még ha úgy is érzed, hogy a dolgok most nem túl jól mennek, ismételd el, hogy hálás vagy ezért a pillanatért.

A hálás hozzáállás a csodaváró ember számára olyan, mint a víz.

Minél többet iszol ebből a vízből, annál tisztábbnak érzed magad. Leld örömödet ebben a frissítő megerősítésben.