4 fontos szempont a legjobb bölcsi vagy ovi kiválasztásához

 

Manapság nem könnyű feladat jó ovit vagy bölcsit találni a gyerekeknek. Ha pedig szuperérzékeny a gyermeked, még körültekintőbbnek és alaposabbnak kell lenned a választásnál, hogy ő is könnyebben meg tudja szokni a közösségbe járást és te is nyugodt szívvel hagyd őt ott egy időre.

Nézzünk meg néhány alapvető szempontot, amit mindenképpen szem előtt kell tartanod az ovi vagy bölcsi kiválasztásakor.

 

1. Tájékozódj

Kérdezd végig az ismerősöket, családtagokat, barátokat, hogy ki milyen ovikat, bölcsiket ismer, melyikről mit hallott, milyen tapasztalatai vannak.

Menj is el minél több helyre és alaposan nézz körül mindenhol! Vannak olyan bölcsik és ovik, melyek túlságosan zsúfoltak, zajosak, ingerekben gazdagok, ami biztosan nem a legkedvezőbb környezet kis szuperérzékenyed számára.

Fontos, hogy a környezet és a színek megnyugtatók legyenek, a berendezés lehetőleg szellős és rendezett. Lehetőség szerint a csoportlétszám minél alacsonyabb legyen, annál jobb nektek. Egy ilyen környezetben érzékeny gyermeked is ideális állapotban próbálkozhat először, egy kis közösségbe való beilleszkedéssel.

Bízz az ösztöneidben! Az első benyomás a legfontosabb, ezért figyeld meg jól, hogyan hat rád az ottani környezet. Ha harmonikusnak és kellemesnek érzed az összbenyomást, akkor valószínűleg gyerkőcöd is könnyen megkedveli majd.  

 

2. Beszélj a gyermeked érzékenységéről

Tudom, hogy nehéz feladat egy szülőnek, amikor beszélni kell valakinek a gyermeked érzékenységéről. De nagyon fontos látnod, hogy az óvónő vagy a gondozónő, hogyan reagál az általad elmondottakra.

Néhányan már eleve problémásnak fogják tekinteni, míg mások azt gondolhatják, hogy minden szülő különlegesnek hiszi a gyerekét.

Lesz viszont olyan pedagógus is, aki szemmel láthatóan érti, hogy miről beszélsz, amikor gyermeked érzékenységét szóba hozod. Vagy legalábbis nyitott a mondanivalódra és nem zárkózik el a különböző megoldási lehetőségek elől sem.

Hallottam már olyan óvodáról is, ahol nagy odafigyeléssel működnek együtt a szülőkkel az óvónénik és akár extra bánásmódot is bevetnek a szuperérzékeny csemeténél, hogy teljes legyen a harmónia. Például alvás előtt akár 2-3-szor is kikísérik pisilni, ha kéri, vagy elfogadják, hogy vannak napok, amikor arra van szüksége, hogy többet játsszon egyedül.

 

3. Keress egy megértő és nyitott pedagógust

 Ha már tudod, hogy gyermeked kicsit bizonytalan egy társaságban, különösen fontos, hogy megtudakold a pedagógusok hozzáállását. Ki kell derítened, hogy hogyan fogadják az olyan gyerekeket, akik nem csatlakoznak azonnal a csoporthoz, hanem egy ideig csak kívülről figyelik a többieket vagy ha inkább csak egyedül játszanak.

Olyan pedagógust keress, akinek nem probléma, hogy hagyjon a gyereknek egy kis időt a feloldódásra, nem erőlteti, hogy mindenképp játsszon együtt a többiekkel, sőt nem sajnálná az időt és a fáradtságot arra sem, hogy fokozatosan vonja be a játékba a gyermekedet.

Jó megoldás lehet ilyen esetben, ha gyerkőcöd eleinte csak az óvónénivel játszik, vagy egy-egy gyerekkel, és ha ezt már megszokta, akkor más gyerekek is csatlakozhatnának hozzá egyenként, amíg akár egy 3-4 fős kis csoport kialakul.  

 

4. Válaszd a lassabb átmenetet

 Ha sikerült kiválasztani a nektek legmegfelelőbb ovit vagy bölcsit, az már fél siker ? !

Egyeztess a nevelőkkel a gyermeked beszoktatásával kapcsolatban is. Ma már mindenütt van lehetőség arra, hogy néhány nap alatt, lassan, apránként megszokhassa gyermeked az új környezetet, úgy, hogy eleinte te is ott vagy vele. Majd egyre rövidebb és rövidebb időt töltesz vele az oviban, míg ő egyre többet. Így nagyobb biztonságban érzi majd magát az átmeneti időszak alatt, lassabban, fokozatosabban következik be számára a változás és ha eljön az idő a teljes elválásra, azt is könnyebben fogja megélni.

Ha már teljesen ott tudod őt hagyni, akkor is jó, ha néhány napig a közelben maradsz és könnyen elérhető vagy, hogy szólhassanak neked, ha esetleg bármi gond lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük