6 hatásos tipp a jobb beilleszkedéshez

Pszichológusok végeztek megfigyeléseket néhány szuperérzékeny gyerek esetében 2, illetve 7 éves korukban. Különböző helyzetekben – kapcsolatteremtés közben – filmre vették a viselkedésüket, majd később levetítették nekik a filmet, és megkérdezték, hogy mit gondolnak általában a félénkségről, illetve a saját viselkedésükről.

Azok a gyerekek, akik 2 évesen még félénkek voltak, de 7 évesen már bátrak, ezt a változást annak tulajdonították, hogy a szüleik azóta nagyon sok mindennel megismertették őket.

Arra utaltak, hogy a félénkség csökkentése érdekében a szülő nagyon sokat tehet.

Azok a gyerekek, akik már legyőzték az óvatosságukat, úgy érezték, hogy ők továbbra is kellően körültekintőek, de szüleik hatására a lelkük mélyén ezt inkább hibának fogták fel. Pedig nem az!

Te azonban választhatsz úgy, hogy ha felismerted gyermeked szuperérzékenységét, úgy segítheted őt a kapcsolatteremtésben, hogy ne érezze valamiféle rejtett és könnyen visszatérő jellemhibának az óvatosságot.

Hibás működés helyett a félénkség, mindenképpen jó tulajdonságnak tekintendő.

És hogyan nevelhetünk olyan szuperérzékeny gyereket, aki a „félénkségi” vizsgálat után azt mondja: „Korábban kicsit tartottam az új emberektől és dolgoktól, de a szüleim segítségével ettől már megszabadultam!” ?

Erre mutatok most néhány tippet, melyből kiválaszthatod, hogy érzésed szerint a Te gyermekedhez melyek illenek a lehető legjobban, és használd őket bátran.

1. Legyen része sokféle élményben, de ne túl sokban

Mit tehetsz ennek érdekében?

  • nézzétek át együtt milyen szakkörök közül választhat és azt válasszátok, ami megragadja gyerkőcöd fantáziáját,
  • mutass neki többféle témában szakkönyveket horgászatról, vívásról, bűvészkedésről, sakkról, vagy bármi olyan elfoglaltságról, amit te is ismersz, a lényeg, hogy több lehetőség közül választhasson
  • derítsd ki, hogy mivel foglalkoznak a barátaid gyerekei, ez is adhat egy iránymutatást
  • tájékozódj a helyi vagy a közeletekben elérhető gyerek programokról, hátha találsz köztük olyat, amit gyermeked is élvezhet, főleg a nem nagy tömeggel járó programok
  • egyszerre maximum kétféle dologgal foglalkozzatok és nagyon fontos, hogy semmit ne erőltess, csak kínáld fel folyamatosan a lehetőségeket.

2. Ne használjátok a félénk megnevezést

A félénkség egyfajta hozzáállás a dolgokhoz, helyzetekhez, amikor az illető attól tart, hogy kedvezőtlenül ítélik őt meg. Ez persze mindenkivel megeshet. Nem egy állandó személyiségvonásról van szó.

Fogalmazd meg pozitívabban ezt a dolgot a gyermeked számára, mondjuk így: „Te szereted előbb megnézni magadnak az új helyzeteket és embereket, de ugye a barátaiddal milyen jól megvagy.”

3. Játsszatok el különböző szerepeket gyakorlásképp

Akár babákkal, akár különböző bábokkal eljátszhatjátok együtt, hogy például hogyan lehet csatlakozni egy csoporthoz, hogyan ismerkedhet meg valakivel, vagy barátkozhat vele össze jobban.

Törekedj az egyszerűségre és a helyzetek ismétlése is jó ötlet, mert könnyebben rögzül a helyzet! „Szia, én Peti vagyok! Játszhatok veled?”

Ha egy ilyen próbán a gyereked izgatott lesz, nyugodtan oldhatod a feszültséget egy ki bolondozással: „Mondd csak Peti, hogyan mutatkoznál be egy csapat kiskutyának?”

Mondd el neki, hogy mindenkivel előfordul, hogy bizonyos helyzetekben zavarba jön néha, és ilyenkor együtt lehet nevetni a többiekkel, mintha mi sem történt volna.

Mesélj neki a veled megtörtént, zavarba ejtő helyzetekről és nevessetek rajtuk együtt. Adj neki tanácsokat, hogy hogyan viselkedjen a hasonló korú gyerekekkel. De előtte persze figyeld meg, hogy milyen beszélgetések zajlanak a gyerekek között.

4. Ne felejtsd el, hogy a szuperérzékeny gyermekednek nem könnyű csatlakozni egy csoporthoz

Tanácsold neki, hogy ha egy csoporthoz szeretne csatlakozni, mindig a legjobban ismert gyerekkel kezdjen beszélgetni, sőt akár vonuljanak félre és kettesben beszélgessenek, mielőtt a többiekhez csatlakoznának.

Vagy megközelíthet egy hozzá hasonlóan tanácstalannak tűnő gyereket, vagy valakit, akiről tudja, hogy hasonló dolgokat kedvelnek mindketten.

5. Csinálj belőle tanítót vagy sztárt

Helyezd őt kisebb gyerekek közé, ahol felnéznek rá, vagy olyan tevékenységbe, amiben ki tud tűnni! Ha kislányod van, akár egy olyan helyzet is jó lehet, ahol már pusztán azzal is elismerést szerezhet, hogy lány létére ott van (például egy cselgáncs edzésen).

Kisfiad pedig, nagy sikert arathat egy színjátszó körben vagy egy táncórán, ahol biztosan főszereplő lesz.

Ha felismerted gyereked tehetségét, teremts olyan helyzeteket, ahol ezzel elismerést arathat.

6. Biztasd sportolásra, különösen csapatsportokra

Ebbe eleinte egészen biztosan nehezen kapcsolódik be, de ha elég kitartó és megtanulja a sportág alapjait, akkor a csapathoz tartozónak érezheti magát.

Ha viszont ez kimarad az életéből, nagy valószínűséggel beilleszkedési gondjai lehetnek majd az iskolás évei alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük