A feltétel nélküli elfogadás

Különleges gyermekeink csak a szeretet nyelvén értenek. Hogyan lehet ez a mi segítségünkre velük kapcsolatban? Hogy akadályozhatjuk meg, hogy a mi jó szándékú irányításunk, vezetésünk, ne tudja negatív irányba kényszeríteni őket?

Az egyik legfontosabb feltétele ennek a feltétel nélküli elfogadás. Ez a „ha és de” nélküli elfogadás tudománya.

Hiszen az elfogadás maga a tiszta szeretet! A teljes elfogadás az egyik legfontosabb és leghatékonyabb módszer a jó szülő-gyermek kapcsolat kiépítéséhez.

A feltétel nélküli elfogadás lehetővé teszi a másik ember számára, hogy kibontakozzon, növekedjen, pozitív irányba változzon. Megnyílik előtte egy út, hogy megtanulja megoldani a problémáit és lelkileg, szellemileg is egészségesebb, termékenyebb és alkotóbb legyen.

Az elfogadás egy termékeny talaj, mely megengedi egy aprócska kis magnak, hogy kibontakozzon és azzá a kedves virággá váljon, amelynek lennie kell. Így biztosítja az elfogadás a gyermeked számára, hogy megvalósítsa a benne rejlő lehetőségeket.

A szülők sokszor azt hiszik, hogy gyermekik teljes elfogadása akadályozza a pozitív fejlődésüket. A nevelésben messzemenően a nem-elfogadás nyelvére hagyatkoznak és azt gondolják, hogy ez a legjobb út a segítséghez.

Térjünk csak vissza kicsit a mi magocskánkat tápláló talajunkhoz. Ha jól megnézzük a nem-elfogadás talaja gazdag ítéletben, értékelésben, kritikában, jóslatokban, figyelmeztetésben és parancsolgatásban. A gyerekek az ilyen üzenetekre általában visszavonulással reagálnak. A szuperérzékeny gyerekek még érzékenyebben viselkednek, sőt allergiás tüneteket produkálhatnak válaszképpen az ilyen bánásmódra.

Ha többször találkoznak a nem-elfogadással, gyorsan megtanulják, hogy kényelmesebb megtartani maguknak az érzéseiket, problémáikat, gondolataikat.  

Az elfogadás nyelve azonban „felolvasztja”, feloldja őket és szabaddá teszi az utat, hogy részesei lehessünk gyermekeink érzéseinek és problémáinak is.

A gyerekek csak akkor érzik biztosan az elfogadást, ha ezt aktívan meg is mutatjuk nekik. Tehát meg kell, hogy kapják az elfogadás üzeneteit szavak vagy tettek útján.

Az 5 legjobb módszer arra, hogy kimutassuk a gyermekünk felé a teljes elfogadásunkat:

1. Szavak nélküli elfogadás: Az elfogadás kifejezhető testbeszéddel, gesztusokkal, arckifejezéssel vagy más pozitív viselkedésmóddal.

2. Bele nem avatkozás: Azzal, ha nem avatkozunk be szülőként a gyermekünk dolgába, megmutathatjuk, hogy elfogadjuk, amit a gyerek tesz. Beavatkozás lenne például: ha megzavarjuk, bemegyünk a szobájába, ellenőrizzük őt vagy megvédjük a hibáktól. A bele nem avatkozás pedig azt jelenti, hogy teret engedünk neki a saját tapasztalatok gyűjtéséhez.

3. Passzív odafigyelés: Ez figyelmes meghallgatást jelent, melynek során folyamatosan megerősítjük gyermekünkben, hogy figyelünk és hallgatjuk őt, pl: olyan megjegyzésekkel, hogy hmm, igen, értem, áhá stb…

4. Verbális elfogadás: Beszélgetésen keresztül tudatjuk a gyermekkel, hogy az, amit tesz és/vagy mond, az rendben van.

5. Aktív odafigyelés: Ilyenkor felépül egy kommunikációs folyamat, melyben a küldő és a fogadó aktívak és nyitottak egymás felé. A fogadó ismétléssel jelzi az elmondottak megértését a küldő felé. Így kizárhatóak a félreértések, mivel egyszerre több üzenete is küldünk egymás felé, gyakran félreérthetjük egymást.

Az elfogadás hatásai közül a legfontosabb, a gyermek azon belső érzése, hogy szeretik. Ha úgy érezzük elfogadnak, úgy érezzük, hogy szeretnek minket.

Mert egy ember elfogadása „úgy ahogy van” a szeretet valódi jele.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük