A színek pszichológiai jelentése – 1. rész

A rajzolás során kiválasztott színek használata, sokszor nem csak ösztönösen, belsőnkből fakadhat, hanem tudatosan, a gondolatvilágunk kifejezésére választott művészi eszköz is lehet!

Nézzünk meg most néhány szín jelentéstartalmát.

Fehér

A fehér a tisztaság és a védettség (szűziesség, érintetlenség) színe, de a fenségesség kifejezője is, ugyanakkor a távolságtartás, vagy az érzelgősség színe. Érdemes tisztán is tartani, mert a kosz nagyon meglátszik rajta. A fehér a tökéletesség és a transzcendencia megtestesülése is lehet. A béke és a bölcsesség színe. A keresztény országokban a menyasszony és a kisgyerekek az ártatlanság színét, a fehéret viselik. Kínában a feketével ellentétben a fehér a gyász színe. Minden színt magába foglal, fényes.

Sokan gondolják a fehér színt a lakberendezésben a kórház színének, de megfelelő színekkel, anyagokkal, formákkal jól el lehet kerülni ezt a sterilizált hatást. A fehér szín nyugtat, frissít, pihentet, könnyít. Címertanban hűséget, az erkölcsi tisztaságot jelenti. Az írólapon fehéren (üresen, nyersen) hagyott felület elfojtást, félelmeket is kifejezhet.

Fekete

A fekete rejtélyes szín, amit a félelemmel és ismeretlennel, varázslattal szokás összekötni, gondoljunk a „fekete cilinderre” vagy a fekete lyukakra. A fekete a sötét éjszaka színe és a halál szimbóluma is, ezért a gyászhoz, a fájdalomhoz is kötődik. Keresztény kultúrkörben a fekete az özvegység jelképe, a lemondás, a bűn, a bűnhődés szimbóluma. A címertanban is a bánat, baj szimbóluma. A fekete erőt és tekintélyt is sugároz; elegáns és tekintélyes szín egyben, pl. fekete nyakkendő, ünnepélyes ruha, fekete Mercedes. Manapság azonban a fekete már inkább az elegancia színe.  

A fekete üres szín, nincs benne semmi és a napfényt elnyeli. A fekete a perspektíva és mélység érzetét kelti, de egy sötét háttér csökkenti az olvashatóságot. Elfedi, tompítja a vonalakat, ezért fekete öltönyben vagy ruhában vékonyabbnak tűnhetünk. Egy galériában vagy kiállításon a fekete vagy szürke jó háttér lehet, mert kitűnik belőle a többi szín. A fekete nagyon jól ellentétben áll a világos színekkel. Ha a narancssárga vagy piros – vagy egyéb más erős – színekkel összehozva a fekete egy nagyon agresszív színsémát adhat.

Lila

Misztikus szín, egyesíti a kék elmélyültségét és a vörös aktivitását. A kozmikus erőt szimbolizálja, az intuíció, az empátia színe is. A lila a vágy, a gőg, de az értelem, a bölcsesség és az egyensúly színe is. A katolikus liturgia fontos színe: a gyászt jeleníti meg húsvét idején, vagy az adventi koszorú színe advent idején.

Kék

A tudati kiegyensúlyozottság, a belső nyugalom színe. Az ultraibolya fényről mindenkinek a káros sugárzás jut eszébe, pedig a mesterséges fényforrásokból kis adagokban érkező UV-fénygyógyító hatású. A tenger, az ég, a transzcendens színe. Az intelligencia, a megnyugvás szimbóluma. A barátság és a belső béke színe, az égkékjeként pedig az érzésekhez és az álmokhoz hasonlítjuk. A sötétkék biztonságot, a világos könnyedséget fejez ki. A mesékben ismert a „királykék” (fény, pompa, hatalom) szimbolikus jelentése is.

Narancssárga

A piros és a sárga keveréke, ezért ötvözi a két szín tulajdonságait. A buddhisták ruhájának domináns színe. Máshol a bűnbánat vagy éppen a megbántottság szimbóluma. A buddhista hit szerint a megvilágosodás fénye, az isteni szeretet kinyilatkoztatása. Kínában és Japánban a szeretet és a boldogság színe. Pozitívan hat a kezdeményezőkészségre. A nyitottság, a fiatalság, az életkedv és az önbizalom színe, de jelenthet könnyelműséget és felszínességet is.

Vörös

Elsősorban a szív, a szeretet, a szerelem színeként tartják számon. Egyszerre jelképezi a szerelmet és a háborút. Energiát, agresszivitást, erőt és harciasságot sugároz. A szenvedély szimbóluma is, kihívó, provokatív hatást is kiválthat abban, akivel életünkben esetleg először találkozunk. A tűz és a föld színe. Általában romantikus hangulat megteremtésére használjuk. Az erő és a határozottság, a vitalitás, a szenvedély és a kreativitás kifejezője. 

A következő részben folytatjuk a rózsaszín, szürke, zöld és más színek jelentésének elemzésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük