Az önbizalom erősítése a szuperérzékeny gyerekeknél

Gyermeked önértékelését az befolyásolja, hogy a sikerek és a kudarcok hogyan váltják egymást az életükben. Ezeknek a hatására kialakulhat benne egy pozitív vagy negatív énkép. Ha az alapvető hozzáállása netán negatív, előfordulhat, hogy a kudarcok nagyobb súllyal esnek latba, mint az átélt sikerélmények. Ilyen esetben nagy szükség lehet az önbizalma erősítésére, az egyensúly helyreállítása érdekében.

A szuperérzékeny gyerekek önbizalmi problémáinak másik okozója, a túl erős önkritika. Ők maguk kritikus alkatok, könnyen véleményt mondanak bármiről, viszont a róluk szóló kritikát rosszul viselik.

Gyermekkorban könnyebben lehet még ezen változtatni, kifejleszteni megoldási módokat, „ellenszereket” a „más vagyok” érzés megtapasztalása, és az önbizalomhiány okozta problémák ellen.

Lássuk, hogy hogyan!

Figyeld önmagad!

Nagyon fontos, hogy gyermeked érzékenységét tiszta szívből el tudd fogadni és ne problémaként kezeld. Nézd meg jobban tulajdonságainak pozitív oldalát és értékeld őt nagyra. Ha szükséges ülj le és értékeld át magadban ezt a helyzetet és a saját magad érzékenységét is szeresd, légy elégedett önmagaddal. Ha tetteid, mimikád és hangszíned elégedetlenséget, kételyeket, aggodalmat közvetít, biztos lehetsz benne, hogy gyermeked tudni fogja. Ha szükséges kezdd el a változtatást – még ma!

Fontos, hogy mit mondasz!

Ne dorgáld amiatt, hogy megint érzékenyen reagált egy helyzetben, inkább mondd neki, hogy persze, hogy elfáradt, hiszen milyen sokat tanult egész nap, vagy milyen alaposan megnézett mindent az Állatkertben.

Beszélj elismerően az érzékenységéről, fogadd el, hogy ha pihenésre vagy elvonulásara lenne szüksége.

Dicsérd meg gyerkőcöd megfigyelőképességét, kreativitását, megfontoltságát, lekiismeretességét, intuícióit és együttérzését. De azt is mondd el neki, hogy nem várod el tőle ezeket folyamatosan.

Töltsetek minél több időt együtt

A szeretet egyik legékesebb kifejezője, ha sok időt akarunk tölteni valakivel, ha sokat akarunk együtt lenni vele.

Egy bevált recept: napi ½ óra a „padlón ülve” a gyermekeddel!

Ilyenkor te félreteszed a gondjaidat, kikapcsolsz és hagyod, hogy elsodorjon téged. Csak róla beszélgettek, csak rá figyelsz és elmondhatja, ha bántja valami stb…, az együtt töltött idő a fontos és hogy érezze vele akarsz lenni. És mindezt akkor is megtehesse, ha épp nemrég volt egy vitátok, vagy szégyenkezik valami miatt. Ezek a beszélgetések ilyenkor is gyógyírként szolgálnak!

Lehet, hogy nem is lesz igénye minden nap fél órára sem, elegendő, ha ugyanabban a szobában tevékenykedsz, vagy vasalsz, főzöl és közben beszélsz hozzá. Ezt mindig az ő igényei határozzák meg.

Tartsd tiszteletben az érzéseit, véleményét, szükségleteit, ízlését és döntéseit

Ezt már egészen kicsi korban érdemes elkezdeni. Még ha el is kell utasítanod egy kérését vagy éppen korlátoznod kell valamiben, akkor is tisztelheted ezt a belülről fakadó igényét.

Például mondhatod neki, hogy tudod, hogy imádja a jégkrémet, de előbb ennie kell valamit ebédre.

Így, ha megértően utasítod el, amit kér, jobban fogja érezni, hogy az elutasítás ellenére is tiszteletben tartod őt és a kérését.

Segíts neki abban, hogy megérthesse és a megfelelő helyre tudja helyezni önmagát

Meg kell tanulnia, hogy a kevésbé érzékeny emberek könnyen és meggondolatlanul kimondanak bántó dolgokat, mert ösztönösen cselekszenek, de neki ezzel nem kell foglalkoznia.

Mondd neki, hogy szerinted csak rossz hangulatban volt az illető vagy lehet, hogy nem is gondolta komolyan, nem is szánta sértésnek, amit mondott.

Ha gyermeked tisztában van azzal, hogy a nem érzékeny emberek így működnek, képzeletben el tudja venni a szavak élét. Biztasd arra, hogy ilyenkor képzelje el, hogy betesz a fülébe egy „érzelmi füldugót” és már nem is érinti rosszul amit hallott.

Gyermekednek azt is meg kell tanulnia, hogy hogyan kell határozottan kifejezni önmagát, mert a többiek nem értik a finom utalásokat, megjegyzéseket, amiket ő használ. Határozott üzeneteket kell küldenie a többiek felé, így pl.: Most én következem! vagy Hagyd abba ez nem tetszik! Azt akarom, hogy…..!

Ehhez azonban sokat kell gyakorolnia, de egyszerre mindig csak egy szituációban, egy személlyel szemben tegye magát próbára!

Kudarc kontra erősségek

Ha egy esetleges kudarcáról kezd beszélni neked, fontos, hogy mindig méltányold az érzéseit. Pl.: Megértem, hogy csalódott vagy, hogy beengedtél két gólt.

És rögtön utána hozz fel olyan példát, amikor nagyon jól teljesített és sikerélménye volt pl.: Lehet, hogy a foci nem neked való, de a teniszben nagyon ügyes vagy, egészen jól megy igaz?

Egyszerűen csak mondd el a véleményedet, ne kezdj vele vitatkozni és ne is akard meggyőzni őt. Ne dicsérd túlzottan a képességeit, mert veszítesz a hitelességedből.

Az önbizalom erősítését segíti, ha egy kudarcélménnyel szemben mindig felidézel egy sikersztorit.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük