Értsd meg, hogy vizuálisak

A legtöbb szuperérzékeny gyerek jobb agyfélteke dominanciával rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a memóriájuk vizuális alapú.

Az agyunk két féltekéből áll, a jobb és a bal agyféltekéből. A bal agyfélteke a beszédközpont székhelye, ő végez mindent, amit gondolkodásnak nevezünk. Nyelvben, fogalmakban gondolkozik, logikusan, analitikusan, egymás után dolgozza fel az információkat, a részleteket.

A bal agyféltekéhez rendelt képességek: megfigyelés és elemzés, analitikus gondolkodás, logikus következtetések, matematikai értelem, beszéd, olvasás, írás, tárgyak megnevezése.

A jobb agyfélteke dolgozza fel az érzékszervi benyomásokat, az egészre vonatkozóan gondolkodik, intuitív módon, amihez színes, mozgó modelleket is használ. Itt van a képi érzékelés és a fantázia székhelye is.

A jobb agyféltekéhez rendelt képességek: történetek felvétele, megértése és alkotása, képszerű nyelvezet, információk teljes feldolgozása, ezek időbeli egymáshoz illesztése és összehangolása, a ritmus és a zene helye.

Mivel a szuperérzékeny gyermekek jobb agyfélteke orientáltak, intuitívan és finom érzékkel fognak fel energiaimpulzusokat és ezzel párhuzamosan képekké, látomásokká alakítják át ezeket. Mindez olyan gyorsan történik, hogy a bal agyfélteke nem is igazán bírja követni. ?

Már nagyon fiatalon megtanuljuk, hogy ötleteinket szavakba öntsük. Ennek a képességnek az elsajátításával azonban az agyféltekék egyensúlya kissé felborul. A nagyobb hangsúlyt a bal agyfélteke kapja, aki olyan gondolkodási problémákat intéz el, ami eredetileg a jobb agyfélteke tevékenységi területéhez tartozik. Így a jobb agyfélteke nem lesz kellőképpen edzett.

Emiatt az érzékeny gyerekeknek nagyon erőteljes átállást kell végig csinálniuk, amikor bekerülnek az iskolába, és meg kell tanulniuk bal agyféltekével gondolkozni és cselekedni. Ilyenkor feltétlenül segítenünk kell nekik, hogy erősödjön a két agyfélteke között a kapcsolat.

Létezik egy nagyon egyszerű kineziológia teszt is az agyfélteke dominancia megállapításához.

Ez a „fekvő nyolcas teszt”.

Bátran kipróbálhatod otthon a gyermekeiddel, sőt magadon is elvégezheted ezt a tesztet.

A teszthez készíts elő egy nagyobb méretű papírt és a gyermeked válassza ki kedvenc ceruzáját. Fektetve tedd elé a lapot. Erre a lapra rajzoljon egy nagy fekvő nyolcast (végtelen jel), a kiindulópont a lap közepe legyen. Balra felfelé haladva rajzolja meg a nyolcas bal oldali hasát, majd a jobb oldalit. A kézmozgása legyen spontán és megszakítás nélküli! A nyolcas akkora legyen, mint a papírlap. Ha kész a nyolcas, akkor húzz egy vízszintes vonalat középen. Ezt követően hasonlítsd össze a megrajzolt fekvő nyolcast az alábbi rajzokkal!

Ha a fekvő nyolcas így néz ki, úgy az agyféltekék működése kiegyenlített:

Ha a fekvő nyolcas bal oldalán nagyobb a hurok, mint a jobb oldalon, a bal agyfélteke a domináns:

Ha a fekvő nyolcas jobb oldalán nagyobb a hurok, mint a bal oldalon, ez esetben jobb agyfélteke a domináns:

Abban az esetben, ha nem sikerül a fekvő nyolcast megrajzolni, arra utalhat, hogy a két agyfélteke nem működik összehangoltan, optimálisan.

Különböző módszerekkel lehet dolgozni a két agyféltekén, a két oldal közötti kapcsolat erősítésén.

Önállóan például könnyedén segíthetsz gyermekednek a különböző vizualizációs gyakorlatok segítségével.

A vizualizálás technikája egy kívánt helyzet elképzelését jelenti annak minden részletével. Fontos, hogy teljesen feloldódjunk – mi és gyermekünk is – ennek a helyzetnek a megtapasztalásában, azzal, hogy minden érzékünket bevonjuk: a látást, a hallást, szaglást, tapintást, ízlelést. Lássunk minden részletet belső szemünk előtt. Eleinte nem könnyű, de kis gyakorlással és türelemmel jönni fognak a képek és tartósan meg is maradnak.

Vizsgálatok kimutatták, hogy az agyunk nem tesz különbséget az elképzelt és a valóban megtörtént események között.

Gyermekünknek valószínűleg nem jelent majd gondot a vizualizálás, mert ők már „képekben gondolkozóként” születtek. Ha mégis szükség lenne gyermekünknek segítségre, úgy magyarázzuk el, hogy a belső képek megjelenítéséhez be kell vonnunk minden érzékszervünket, lássuk a színeket, érezzük az illatokat, szagokat és ízeket.

A vizualizáció széles körben elterjedt technika, amely megfelelő alkalmazása esetén mélyreható átalakulást hozhat. Az immunrendszer nagyon érzékenyen reagál az érzelmi folyamatokra, és ha ezeket megfelelő pozitív képekkel támogatjuk, az döntő hozzájárulást jelenthet a gyógyuláshoz is, vagy ahhoz, hogy egészségesek maradjunk.  

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük