9 extra tulajdonság a szuperérzékeny gyerekeknél

A szuperérzékeny gyerekek alaptermészetét vizsgáló kutatók több különböző listát is összeállítottak a legjellemzőbb tulajdonságokról. Ezek közül a legismertebb lista az AlexanderThomas és Stella Chess által összeállított felsorolás, mely a 9 leggyakoribb személyiségjegyet tartalmazza.

Ahhoz, hogy még jobban megértsd szuperérzékeny gyermekedet, jó, ha megismered ezeket az alkati jellemzőket is a szuperérzékenység szemszögéből nézve.

  1. Alacsony ingerküszöb.
  2. Aktivitás és energiaszint.
  3. Érzelmi intenzitás.
  4. Rendszeresség.
  5. Alkalmazkodóképesség.
  6. Az első reakció, avagy előretörés/visszahúzódás.
  7. Kitartás.
  8. Figyelem elterelődés.
  9. Alaphangulat.

És most nézzük részletesen!

1. Alacsony ingerküszöb

Mivel az őt érő ingereket fokozottan érzékeli és részletesebben dolgozza fel egy érzékeny gyerek, a helyzet által kiváltott érzelmi reakciót is intenzívebben éli meg. Ez lehet nagyfokú szeretet, öröm vagy megilletődés, de lehet szomorúság, harag vagy félelem is.

Ezért érzékenyebbek a fájdalomra, jobbak a reflexeik, aktívabb az immunrendszerük, érzékenyebben reagálnak a gyógyszerekre, élénkítő szerekre és hajlamosabbak az allergiára.

Jobban zavarja őket a hangos zaj, az éles fény, a fűszeres étel, a tömeg, az utazás, a ruhák anyaga, a cipő szorítása…..

2. Aktivitás és energiaszint

Az aktív gyerekekben nagy az életöröm. Testüket -lelküket beleadják mindenbe és függetlenek. Jó a koordinációjuk, hamar megtanulnak járni és beszélni. Nagy lelkesedéssel vágnak bele új dolgokba, de nagyon kimerítőek tudnak lenni a szüleik számára.

A kevésbé aktív gyerekek nyugodtak, ritkán ugrándoznak, ügyesebbek a finommotoros mozgást igénylő tevékenységekben, mint a nagymozgásokéban és soha nem kapkodnak.

A nagy aktivitás segítségére lehet a gyerekeknek, hogy bátrabban kimerészkedjenek a külvilágba. Van olyan gyerek is aki kifelé igen csendes, de eközben folyamatosan jár az agya. Tehát a külső és belső aktivitást egyaránt értékelni kell.

3. Érzelmi intenzitás

A szenvedélyes gyerekek sok energiát fektetnek az érzelmeik kifejezésébe. Sokszor harsánynak, hisztisnek tűnnek, és sosem kell találgatnod, hogy mikor mit éreznek.

A visszafogottabb gyerekek viszont nyugodtak, higgadtak, sosem tombolnak és diszkrétebben jelzik, ha valami problémájuk van.

A legtöbb ilyen gyerek intenzív érzelmekkel reagál a világ történéseire, sokan mégis visszafogottnak tűnnek, mert nem mutatják ki az érzelmeiket. Inkább befelé élik meg az érzelmeket, amik gyakran hasfájás, gyomorfájás, szorongás formájában jutnak kifejezésre. Könnyen észrevehetjük azonban az intenzív reakciókat, ha kicsit odafigyelünk.

Azok a gyerekek, akik kifelé élik meg az érzelmeiket, sokkal könnyebben a világ tudtára tudják adni, amikor túlingerlődnek.

4. Rendszeresség

Az érzékeny gyerekek nagyon kiszámíthatóak. Tudni lehet előre, hogy mikor lesznek éhesek, álmosak, mikor lesz szükségük bilire.

Felnőttként sokszor a szokásaik rabjává válnak, mindig rendet tartanak a szobájukban, lakásukban, figyelnek a rendszeres étkezésre, mindig betartják a határidőket.

Már gyerekként is igen megbízhatóak, rendszeretőek és következetesek. Ez a szülőknek is nagy könnyebbség.

5. Alkalmazkodóképesség

A jól alkalmazkodó gyerekek, sodródnak az árral. Jól kezelik a változásokat, az átmeneti állapotokat, jó utazók és jól viselik, ha félbeszakítják őket abban, amit éppen csinálnak.

A nehezen alkalmazkodó gyerekek szeretik tudni előre, hogy mire és mikor számítsanak, mert nem tűrik jól a hirtelen változásokat. Uralni akarják a szituációt akkor is, amikor nem tudják, hogy mit várjanak.

A legtöbb szuperérzékeny látszólag rosszul alkalmazkodik, de valójában az a helyzet, hogy túl sok mindenhez kellene alkalmazkodniuk. Félnek, hogy túlingerli őket a sok új helyzet, amit mind fel kell dolgozniuk, mielőtt még lazíthatnának. Eközben viszont megpróbálnak rugalmasak lenni, mert előre látják, hogy mi történik majd, ha nem alkalmazkodnak.

Ez olyan problémát is előidézhet a szülők számára, hogy idegen helyen az érzékeny gyerek igyekszik hozzáidomulni a környezethez, mert erőn felül próbál alkalmazkodni, hogy a többiek elfogadják. Hazatérve viszont elengedi magát, örül, hogy lazíthat egy kicsit és képtelen a legkisebb alkalmazkodásra is.

6. Az első reakció – előretörés vagy visszahúzódás

Alapvetően kétféle szuperérzékeny gyerek van, az egyik azonnal beleveti magát mindenbe, a másik csak lassan oldódik fel. A szuperérzékeny gyerekek általában megállnak gondolkodni egy új helyzetben, de ha aktivációs rendszerük elég erős és biztonságban érzik magukat, akkor elég hamar megbarátkoznak az új helyzettel és könnyebben elengedik magukat idegenek társaságában is.

7. Kitartás

Vannak olyan szuperérzékenyek akik hosszútávú koncentrációra is képesek. Ők teljesen bele tudnak merülni egy-egy tevékenységbe függetlenül attól, hogy mi az. Mindig befejezi, amit elkezdett és addig gyakorol egy tevékenységet, amíg az tökéletesen nem megy neki. Amikor ez a hosszútávú koncentráció már problémákat okoz, azt már makacsságnak nevezzük.

Más gyerekek viszont, csak rövid ideig képesek egy dologgal foglalkozni, aztán váltaniuk kell. Lehet, hogy könnyebben feladják és csalódnak.

Az érzékenység hatással lehet a kitartásra, bár nem áll összefüggésben ezzel a tulajdonsággal.

Mivel az érzékenyek nagyon alaposan dolgozzák fel az információkat, jobban hajlanak a kitartó munkavégzésre. Viszont nagyon határozott elképzelésük van arról, hogy mit hogyan kellene tökéletesen megcsinálni, és ha esetleg nem sikerül, az felzaklatja és kizökkenti őket. Ha már érzik, hogy lehet, hogy kudarcba fullad a vállalkozásuk, akkor inkább abba akarják hagyni és megszűnik a kitartás. Van aki olyan típus, hogy azonnal abbahagyja amit éppen csinál, ha valaki megkéri arra, hogy csináljon meg valami mást.

8. Figyelem elterelődés

Ez azt jelenti, hogy mennyire hajlamos egy gyerek arra, hogy a figyelme elkalandozzon, és egyik dologba kapjon a másik után. De, hogy miben különbözik ez a kitartás hiányától? Nézzük meg egy példán keresztül!

Egy olyan gyerek, akit könnyű eltéríteni attól, amit csinál, felnéz a könyvéből, ha valaki elmegy mellette. De, ha amúgy kitartó típus is, akkor tovább olvas. Ha viszont nem kitartó, akkor onnan kezdve inkább nézelődik.

Azok a gyerekek, akik nagyon belemerülnek egy tevékenységbe és nehéz őket eltéríteni, egy ilyen helyzetben észre sem veszik, hogy valaki elment mellettük. Ha nem kitartóak, akkor ők sem fognak sokáig olvasni, de nem biztos, hogy felhagynak vele, mert másra terelődött a figyelmük.

Általánosságban nézve a szuperérzékeny gyerekek figyelme könnyen elterelhető, mert annyi mindent észrevesznek, viszont az az alaposság, amellyel feldolgozzák az eseményeket, gyakran elnyomja a figyelem elterelődésre való hajlamot.

9. Alaphangulat

Felesleges címkéket ragasztani a gyerekekre a hangulatukat illetően, mivel azt alapvetően a gyerek környezete és a megélt tapasztalatok határozzák meg.

Egyik hangulat sem jellemzőbb rájuk, mint a másik, de az biztos, hogy az élettapasztalatuk sokkal nagyobb hatást gyakorol a kedélyükre, mint nem érzékeny társaiké.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük