A többi családtag személyes tulajdonságai

A családban minden gyereknek van valamilyen örökölt alaptermészete, nem csak az érzékenyeknek. Így, ha ez felmerül beszédtémaként, essen hát szó minden családtag alaptermészetéről és alkati adottságairól.

Ha a család többi tagja is érdeklődést mutat, elindíthatod a beszélgetést a gyerekeknek és külön a felnőtteknek szóló szuperérzékeny teszt kitöltésével. A teszteket itt találod: szuperérzékeny gyerek teszt és szuperérzékeny felnőtt teszt.

Ezzel fel tudjátok mérni valamennyi családtag érzékenységét. Ha gyermeked már nagyobbacska, a felnőtt önértékelési teszt pontjait is átbeszélheted vele, hogy kiderítsd, hogyan érez ezekkel kapcsolatban és a család többi tagja is úgy látja-e a dolgokat, mint ő.

Ezután folytathatjátok a beszélgetést a 9 extra tulajdonság átgondolásával, amit egy korábbi bejegyzésemben már olvashattál és ITT találod meg.

Minden családtagnak magának kell eldöntenie, hogy milyen mértékben tud felvállani egy-egy személyiségvonást. Az utolsó szó ebben mindig az egyént illeti.

Akár pozitív példákkal is rámutathattok a családtagok tulajdonságainak pozitívumaira, bátorítva és dicsérve a másikat, mint pl.: „Méghogy nem vagy kitartó? És amikor addig nem nyugodtál, amíg meg nem tanultál biciklizni?”

A beszélgetést tartsd pozitív mederben.

A beszélgetés legyen könnyed és a személyes tulajdonságok egymással ellentétes jellemzőire használjatok mindig pozitív kifejezéseket.

Például a 9 extra tulajdonság között szereplő magas aktivációs szintre, a kicsit negatív felhangú „nyughatatlan” helyett használjátok a „tevékeny” vagy az „energikus” kifejezést.

Ennek ellentéte a „nehézkes” vagy „lusta” helyett, használjátok a „nyugodt” és „higgadt” kifejezéseket.

Az intenzív érzelmi reakciók jellemzőre használd a „szenvedélyes” vagy „heves” kifejezéseket ahelyett, hogy „hisztisnek” vagy „ingerlékenynek” neveznéd.

Az ellentéte pedig legyen a „szelíd” vagy „jó természetű”, ne pedig a „közönyös” vagy eltompult”.

Nagyon fontos tehát a megfelelő szóhasználat, hiszen a szavaknak ereje van és ha mindig negatív értelemben használjuk az egyes személyiség jellemzőket, gyermekünk könnyen úgy érezheti, hogy csak „rossz tulajdonságai” vannak. Ennek a megelőzésében segítenek a pozitív címkék.

Magyarázd el a családnak, hogy egyik alaptermészet sem hibás vagy rossz, és nincs azzal semmi probléma, ha az alaptermészetből adódó viselkedésre más és más érzelmi reakciókat adunk.

A feladat itt abban rejlik, hogy megtanuljuk tolerálni a különbségeket, hiszen a másság elutasítása egyike azoknak a nagy emberi problémáknak, amit le kell küzdenünk. Ebben a családoknak kiemelkedő szerepe van.

És bár joggal kérdezheted most, hogy ezek mégis csak címkék, de mégis létjogosultságuk van, mert arról szólnak, hogy az adott személyiség milyen a maga valójában. Az mindenkinek jó érzés, ha annak látják, aki! Ha meg tudod mutatni, hogy igen ez vagyok én!

Ez alapvetően azt jelenti, hogy mások törődnek veled, hiszen időt fordítanak arra, hogy megismerjenek. Az aktuális helyzetben pedig azt, hogy észlelik és tudomásul veszik azt, hogy milyen vagy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük