A rajz szerepe a gyermekterápiában

 

A komplex rajzelemzés módszere a gyermekterápiák minden ágazatában jól használható vizuális eszköz a gyermekek megismeréséhez.

A rajzelemzés egy újfajta megközelítésből segíthet a magatartászavarok, a tanulási problémák korai felismerésében és az érzelmi zavarok, a pszichoszomatikus panaszok hátterének feltárásában.

Az ehhez szükséges lélektani munkában nagyon jól használható eszközök a pszichológiai rajztesztek, melyek a személyiség mélyebb rétegeit vizsgálják, segítségükkel megismerhetők, felszínre hozhatók a gyermekek tudattalanjában rejlő vágyak és információk.

A rajz, mint játék szerepe a gyerekek terápiájában

A játéknak összetett szerepe van a gyerekek életében. Egyrészt a játék spontán módon segíti elő a fejlődésüket, másrészt a játéktevékenység során a gyerek felfedezi, megismeri a világot, és a saját tudását egyaránt, valamint ösztönösen feldolgozza, kidolgozza, kijátssza magából a pszichés feszültségeket, érzelmi impulzusokat és a számára aktuális élményeket.

A rajz és a játék külön-külön és együtt is előhozhatnak olyan lelki tartalmakat, akár örömöket, akár sérelmeket, amelyeket másként a kicsik csak nehezen tudnának elmondani. A gyermekek, a családrajzok és fantáziarajzok készítése közben, önkéntelenül mozgósítják azokat az érzelmi impulzusokat, amelyek a családtagokhoz és az ábrázolt élményekhez fűződő viszonyaikban szerepet játszanak.

Ahhoz, hogy az elkészített rajzok valóban bepillantást engedjenek a gyermeked lelkébe, számára a rajzhoz, mint játékhoz ideális feltételeket kell biztosítanunk:

 • jól jön egy megfelelő játéktér és rajzi eszközök, ceruzák, festékek, filcek, kréták, vagy más játékeszközök
 • fontos, hogy érezze a „gyökereit” egy olyan stabil kapcsolati hátteret, amelyben jól és érzelmileg biztonságban érzi magát
 • segít, ha otthonos, családias körülményeket biztosítunk, ahol a gyermeked személyes hatékonyságát ideálisan meg tudja élni
 • kiegyensúlyozott külső hatásokra van szükség, mert sem az aktivizálás, sem az elhanyagolás, az ingerszegény környezet, sem a túlzott elvárások, vagy az elkényeztetés, a teljes kiszolgálás nem megfelelők
 • a sikerhez vezető játék típus választása, amely a gyermeked én-képét, hatékonyságát növeli
 • egészséges, védelmet nyújtó, ésszerű határok biztosítása.

Pszichológiai rajztesztek felvétele során is fontos, hogy a gyermek azt játékként élhesse meg és az oldott, bensőséges világot éppúgy segítünk kialakítani a szülőkkel együtt, mintha a saját otthonában játszana és alkotna velük.

Ezáltal közelebb kerül a terapeuta személyéhez és önmagához is, ami pedig önmagában is elősegíti, hogy a játékban, illetve az alkotásban megközelítse a kimondhatatlant és kimondhatóvá tegye.

A mélylélektani feltárás mellett a gyermekrajz fontos funkciója, hogy a rajzról való interaktív beszélgetés segít leválasztani a személyéről a számára elfogadhatatlan érzéseket, élményeket, traumákat, s a problémák láthatóvá tételével segít távolságot teremteni önmaga és a probléma között.

A gyermekterápia fontos aspektusa, hogy a probléma a „probléma” és nem maga a gyermek. A papírra került probléma tehát különválik az éntől.

Minél többet találkozom a gyermekkel, minél többet rajzol számomra, minden esetben valamilyen új oldaláról ismerem meg, mindig kiegészül a „pillanatkép” valami új érzéssel, eseménnyel, jelenséggel, s így rajzolódik ki a képkockák sokaságából a teljesség.

A rajzolás áldásos hatásai a gyerekekre

 • beindulnak az öngyógyító mechanizmusaik és aktivizálódnak a belső, kreatív erőforrásaik is
 • ennek hatására előbb-utóbb felszínre kerül a problémát okozó konfliktus, mely körüljárhatóvá és megérthetővé válik
 • saját belső képeikkel tűzdelve megy végbe egy lelki folyamat, mely jelentős szerepet játszik a korai személyiségformálásban is
 • rajzolás közben, a belső gátjaik feloldódnak, a szorongás megszűnik, akár az addig magukba zárt félelmek, fájdalmak is megjelenhetnek
 • csökken a belső ellenállásuk, és tudattalanjuk is megjelenik szimbolikus képek formájában
 • a rajzlapon életre kelő figuráival képes kapcsolatot teremteni, szembe tud nézni akár a saját szörnyeivel is
 • kézzel fogható, jól látható jelenséggé válik rajz formájában az addig csak homályos, felismerhetetlen, kézzel nem megfogható lelki jelenség
 • az érzések, pszichés folyamatok elfogadhatóvá válnak, hiszen a rajzoló számára sokkal könnyebb egy képhez kívülről viszonyulni, mint belülről saját magához
 • az így készült traumatikus, fájdalmat feldolgozó képek azonban túlmutatnak a pszichés sérelmeken, és megjelennek a vágyak az elismerésre, a jóra és a rajzolóban rejtőző pozitív erők, energiák, amelyeket mozgósíthat a jövőben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük